Nieuws - 24 januari 2002

Boerenverstand goed voor hoogste IQ van Nederland

Boerenverstand goed voor hoogste IQ van Nederland

Met een gemiddeld IQ van 127 zijn boeren de slimste Nederlanders. Dat blijkt uit de nationale IQ-test, gehouden door de omroep BNN. Agrari?rs zijn dus absoluut geen boerenpummels, maar juist mensen met gezond boerenverstand.

Ard Nieuwenhuizen, voorzitter van de landbouwtechnische studievereniging Heeren XVII, wist het natuurlijk allang, 'alleen de rest van Nederland nog niet'. Nieuwenhuizen weet ook precies waar de boeren hun verstand aan te danken hebben. "De nieuwe regels van de overheid houden de boeren scherp. Het zijn minder goede tijden voor de agrarische sector, dus je moet uiterst slim zijn om te overleven als zelfstandig ondernemer."

De categorie studenten kwam als tweede uit de IQ-bus. Dan zijn studenten met een agrarische achtergrond wel zeker de slimste groep van Nederland. Harmen Endendijk, oud-voorzitter van studievereniging De Veetelers, is zo'n rasechte boerenzoon. Hij komt van een melkveebedrijf en wil graag dit bedrijf van zijn vader overnemen. Hoewel Endendijk het Brinkhorst eigenlijk niet gunt, geeft hij hem wat credits. "Brinkhorst heeft boeren gecre?erd die zich door regels niet meer uit het veld laten slaan. Daarbij is het natuurlijk grappig dat het Brinkhorst en zijn ambtenaren maar niet lukt om regels te verzinnen die slim genoeg zijn om de boeren het land uit te krijgen. Sterker nog, met het invoeren van een aantal onmogelijke regels worden ook de boeren weer slimmer." | M.Hk