Nieuws - 16 maart 2020

Blog: Toiletpapier op? Je hebt een linkerhand!

tekst:
Angelo Braam

De corona-quarantaine kwam voor blogger Angelo Braam eerder dan gehoopt. Hij keek zijn ogen uit bij de run op toiletpapier in Wageningen. Zijn tip: gebruik je hand en een plons water.

En toen was ie daar, sneller dan gehoopt, de corona-quarantaine! Chaos zoals in Italië of in China hadden de meesten in Nederland niet verwacht. Daar zijn we toch veel te beschaafd voor...
Wie in die veronderstelling was, kwam bedrogen uit. Hele menigten graaiden vrijdagmiddag toiletpapier bij elkaar in Wageningse supermarkten: een schouwspel van hysterie. Dat toiletpapier de hoogste prioriteit had voor menig hamsteraar deed me denken; wat een absurd overlevingsinstinct hebben we toch. Is dat toiletpapier nou zo nodig?
Of je nu in Turkije bent, Ethiopië of China - of welk ander tussengelegen gebied dan ook -  haal het niet in je hoofd om iemand de linkerhand te schudden. Dit wordt gezien als meer dan respectloos, want de linkerhand heeft in veel culturen een extra functie: Laat dat nou net de functie zijn die wij hier aan ons toiletpapier geven. Gadverdamme, zou je denken. Maar dat denken ze daar ook van ons.

Papiertje

‘Stel je hebt poep of iets anders vies op je arm, haal je er dan een papiertje overheen en klaar is Kees? Nee natuurlijk niet. Waarom doen jullie dit dan wel met je billen?’ Je billen afvegen met handen en zeep, het klonk te ranzig om te geloven de eerste keer, maar na bovenstaande uitspraak van een Turkse vriend begon het kwartje te vallen. Als je in Turkije bent uitgespeeld op de wc, laat je een straal water langs alle gebruikte lichaamsdelen lopen om vervolgens met de linkerhand en soms wat zeep de boel weer op orde te krijgen. Hygiëne volgens de Turken - en er zit wat in - ook volgens mijn vriend: ‘Europeanen zijn altijd erg verzorgd, maar dat ze enkel een papiertje door hun bilspleet halen, ik sta ervan te walgen.’


Gadverdamme, zou je denken. Maar dat denken ze daar ook van ons.

115 rollen
Niet alleen in Turkije denkt men er zo over. Mijn ervaring na reizen in Afrika en Azië is, dat Europa en zijn toiletpapier eerder uitzondering is dan een sanitair voorbeeld. Wasgewoontes zijn in allerlei soorten en maten, met of zonder hulpmiddelen als bidets, plastic watergieters of bumguns. Ze laten allemaal zien dat toiletpapier overrated is. Hygiënisch is het volgens velen wel degelijk, maar daarnaast heeft een toiletbezoek zonder papier ook ecologische voordelen. In Nederland gebruiken we per huishouden zo'n 115 toiletrollen per jaar. Wat een papierverspilling, dat zijn er 115 meer dan in Ethiopië.

Bumguns
Misschien moeten we er toch maar eens over nadenken bumguns in Wageningen te introduceren. Een leuke toevoeging aan ons duurzaam imago en een goede survival tool in tijden van schaarste. Plus, door jezelf met je linkerhand af te vegen zal geen haar op je hoofd er aan denken om het handenwassen over te slaan. Precies de hygiëne die we op dit moment nodig hebben. Dus: Toiletpapier op? Gebruik je linkerhand!