Nieuws - 26 mei 2014

Blog: Schone schijn

Naast de ‘echte’ wetenschap die ik in Wageningen leer, om kritisch te zijn op alles en om gedegen onderzoek te doen, doe ik hier ook veel irrelevante kennis op. Een van die dingen is het vreemde verschijnsel dat vrouwen veel minder geordend en netjes zijn dan mannen.

Het is totaal niet relevant verder en of het echt waar is weet ik niet zo zeker, maar toch. Mijn eigen meting zegt het, en die vertrouw ik in deze maar.

Vroeger, toen de man nog werkte en de vrouw voor de kinderen zorgde, was de vrouw degene die ook het huis op orde hield. Traditioneel als ik ben, leefde ik toen ik ging studeren in de veronderstelling dat studentenhuizen met uitsluitend vrouwen hierdoor automatisch ook veel netter zouden zijn dan mannenhuizen. Maar niets blijkt minder waar. Vrouwenhuizen zijn vaak erg smerig, terwijl de meeste mannenhuizen die ik ken aardig opgeruimd zijn.


Of vrouwen er een grotere bende van maken, of dat ze gewoon niet opruimen, ik weet het niet. Zoals gewoonlijk zal de waarheid wel in het midden liggen. Hebben vrouwen meer rommel? Vast en zeker. Vreemd, het is niet relevant, en toch merk ik dat ik in ieder studentenhuis dat ik bezoek even het verband zoek tussen het soort bewoners en de grote van de bende. Wat mij wel opvalt is dat de meeste vrouwen zich wél verontschuldigen voor de rommel, terwijl de mannen zich weer niet druk maken als het dan een keer niet opgeruimd is.

Mijn studentenhuis ligt in het binnenveld, daar waar het al Ede heet. Vrienden noemen het meeste gekscherend Veenendaal oost, omdat het gewoon een gruwelijk eind fietsen is. Je kunt veel zeggen van die fietstocht, maar eenmaal aangekomen is het er prima uit te houden. Het is in ons gemengde huis met z’n achten zelfs best netjes en schoon. Of dat aan de mannen of de vrouwen ligt? Ik doe er geen uitspraken over, ik heb alleen een vermoeden.


Twitter: @JanWillemK