Nieuws - 26 mei 2016

Blauwalg in Forumvijver

De vijver bij Forum is van kleur verschoten. De normaal vrij heldere vijver is compleet groen en troebel. De boosdoeners zijn potentieel gevaarlijke blauwalgen, voornamelijk Dolichospermum flos-aquae.

Foto: Edwin Peeters

Volgens Edwin Peeters en Miquel Lurling van Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer (AEW), duidt deze algenbloei op een overmaat aan meststoffen in de vijver. De werkzaamheden aan de nieuwe vlonder zullen daar een schepje bovenop hebben gedaan. Ook het koude voorjaar kan een rol hebben gespeeld. Daardoor zijn de waterplanten pas laat gaan groeien. Normaal zorgen deze planten voor competitie om de voedingstoffen.

Het is opletten met blauwalgen. Ze kunnen gifstoffen aanmaken die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Blauwalg heeft in 2011 nog een aantal honden gedood in het IJmeer en Amstelmeer. AEW heeft de gifstoffen in de Forumvijver nog niet gemeten, maar gaat dat binnenkort wel doen. Pootje baden is voorlopig in elk geval niet aan te raden.

Het is volgens Peeters en Lurling moeilijk te voorspellen wanneer de Forumvijver weer helder wordt. In het uiterste geval zal dit pas in het najaar zijn. Voor een oplossing is eerst onderzoek nodig naar de huidige situatie in de vijver.

Lees meer: