Nieuws - 25 september 2008

Bisfenol

Zwangere vrouwen en andere mensen die zo min mogelijk van het pseudo-oestrogeen bisfenol A in hun lichaam willen krijgen, kunnen beter drank uit blikjes mijden, en hardplastic flesjes wassen alvorens ze met kraanwater te vullen. Dat stelde de Wageningse hoogleraar Toxicologie, prof. Tinka Murk, afgelopen zaterdag in de Volkskrant.

opinie_0_599.jpg
Bisfenol A is een belangrijke bouwsteen van polycarbonaat, een harde, doorzichtige plasticsoort waarvan veel frisdrankflessen en zuigflessen voor baby’s zijn gemaakt. Het stofje heeft hormoonachtige kenmerken, waarmee het biologische processen als vruchtontwikkeling en babygroei kan beïnvloeden. Deskundigen verschillen nog van mening over in hoeverre de bisfenol kwaad kan.
‘Een eventueel gezondheidseffect is niet groot’, aldus Murk in de Volkskrant, ‘maar er gebeurt wel iets meetbaars.’ Uit recent Wagenings onderzoek bij muizen blijkt dat via het voedsel gedoseerd bisfenol het functioneren van de placenta beïnvloedt. ‘Een verontrustende ontdekking.’
Het meeste bisfenol komt in het vocht terecht bij het eerste gebruik, als de hardplastic fles voor de eerste keer met water, frisdrank of babymelk wordt gevuld, weet de hoogleraar. Waarschijnlijk in zodanig lage concentraties dat de gemiddelde consument daar geen gevolgen van ondervindt. Maar risicogroepen als zwangere vrouwen kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen, aldus Murk, door wegwerpflesjes eerst leeg te gooien en opnieuw te vullen, of gewoon een glas te gebruiken. PET-flessen bevatten geen bisfenol.
De babyfles is overigens veilig als moeder of vader ‘m eerst even uitkookt, vult Murk desgevraagd aan. Maar warm de melk vervolgens niet in de fles op in de magnetron, want de straling in dit apparaat kan de ketens van polymeren in het plastic weer verbreken, zodat alsnog bisfenol vrijkomt. Verder is het raadzaam geconserveerd voedsel in glas te kopen, aldus de hoogleraar, want het conservenblik bevat aan de binnenkant een laagje plastic met bisfenol. Dat geldt ook voor in plastic voorverpakt eten.