Nieuws - 10 mei 2007

Biomassa verhandelen op internet

De winnaars van de Business Challenge 2007 worden internetondernemers. In Hotel De Wageningse Berg werden op woensdag 2 mei de prijzen voor het meest haalbare en meest innovatieve plan uitgereikt aan studenten van Wageningen Universiteit. De twee teams hopen komend jaar al te kunnen beginnen met hun bedrijf.

David Borgman, die samen met Frank Derksen het meest innovatieve plan had, kan nog niet zeggen wat er nou zo innovatief is aan hun idee, ‘want de hele universiteit leest mee’. Hij wil alleen kwijt dat hij op internet een handelsplaats voor biomassa wil oprichten. De biomassa kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken, warmte te genereren, of biobrandstoffen te produceren.
Gijsbert-Jan Lambrechts wil met zijn plan eveneens het wereldwijde web op. Samen met Petra Lengyel uit Hongarije en Zumi Nguyen uit Vietnam won hij de prijs voor het meest haalbare plan. Via internet willen ze de afvalwaterzuivering van bedrijven analyseren en bedienen. Het is te duur voor bedrijven om hun proceswater zomaar te lozen, en daarom hebben ze vaak een eigen zuiveringsinstallatie. ‘Om die te optimaliseren is veel kennis nodig, en die kunnen wij bieden’, zegt Lambrechts.
Borgman is al in gesprek met mogelijke partners, zodat hij misschien binnen een jaar kan beginnen. ‘Mijn studie zal daarvoor wel op een lager pitje moeten, totdat het loopt, en ik de juiste mensen heb verzameld om het draaiende te houden.’ De student Bedrijfswetenschappen heeft nog een jaar te gaan. ‘Misschien kan ik het bedrijf wel koppelen aan mijn afstuderen, dat zou mooi zijn.’
De studie Bioprocestechnologie van Lambrechts duurt ook nog een jaar. Deze zomer hoopt hij naar Vietnam te gaan om potentiële klanten op te sporen. ‘De vriend van mijn Vietnamese teamgenote bouwt zuiveringsinstallaties, dus dat komt goed uit.’