Nieuws - 1 november 2007

Bio is beter

Luid gejuich ging deze week op onder de fans van biologisch eten. Er zitten meer gezonde stoffen in biologische producten, maakten Engelse onderzoekers bekend. Biomelk bevat meer omega-3-vetzuren, biogroente en -fruit bevatten meer anti-oxidanten en mineralen. De resultaten staan nog niet in wetenschappelijke tijdschriften, maar verschillende commentatoren zeggen al dat voorlichters biologische voeding moeten gaan aanbevelen. Ook overtuigd?

Dr. Ron Hoogenboom, onderzoeker bij RIKILT:
‘Dit bevestigt eerdere onderzoeken. Dat is wel belangrijk, want die resultaten werden betwijfeld. Het is dus goed dat we meer gegevens krijgen. Ik lees ook dat er een grote spreiding in de resultaten is gevonden. Ik vermoed dat niet bij alle gewassen het effect even groot is. Ik vind het interessant om te zien bij welke producten wel en bij welke geen verschillen zijn gemeten. Het moeilijke is natuurlijk wel dat de resultaten nu in de pers komen, maar dat ze nog niet zijn gepubliceerd. Zo kun je moeilijk beoordelen wat er nu precies is gevonden.
De theorie is dat biologische planten meer tijd hebben om energie te besteden aan andere processen dan groei alleen, omdat ze minder met mest en pesticiden worden gestimuleerd om al hun energie in groei te stoppen. Daardoor zouden ze ook meer stoffen aanmaken die niet direct gerelateerd zijn aan de groei, zoals anti-oxidanten. Een andere factor zou zijn, dat biologische planten meer investeren in hun weerstand. Ze hebben meer last van vraat, omdat ze niet bespoten worden. Planten verweren zich met allerlei stoffen, waaronder anti-oxidanten.
Een probleem met dit soort onderzoek is wel dat je niet het gezondheidseffect meet, maar de aanwezigheid van stoffen, waarvan gedacht wordt dat ze gezond zijn. Dat is logisch, maar het heeft beperkingen. Over de effecten van anti-oxidanten nemen de twijfels bijvoorbeeld toe. Die zouden in de praktijk niet zo veel opleveren voor mensen, omdat we ze afbreken in de spijsvertering voordat ze hun goede werk kunnen doen.
Maar het is wel goed dat dit onderzoek gebeurt. Niet alleen voor de biologische sector, maar ook voor gangbare landbouw. Als we beter begrijpen welke effecten bemesting en pesticiden hebben op de samenstelling van groente en fruit, helpt dat om gezondere producten te maken. Ook als ze niet biologisch zijn.’