Nieuws - 1 januari 1970

Bintjes in botanische tuin

De botanische tuin op De Dreijen gaat zich meer toeleggen op voedselgewassen. Vorige week is een strook grond beplant met aardappels en tomaten. Verder zijn er vergevorderde plannen om de gewassentuin aan de Haarweg te verhuizen naar de hortus.

‘We hebben inderdaad nu voor het eerst Bintjes in de tuin staan. Gewoon omdat het toch een aardappelras is dat het publiek aanspreekt. We willen in de tuin meer de koppeling gaan maken met het wetenschappelijk werk dat hier gebeurt, zoals de veredeling van de aardappel’, zegt drs Wilbert Hetterscheid, curator van de botanische tuinen van Wageningen Universiteit.
‘We tonen nu een aantal wilde varianten van de aardappel, een cultuuraardappel, maar ook nauwe verwanten als de tomaat, bitterzoet en zwarte nachtschade. Over een paar weken volgt nog een informatiebord. We willen meer educatieve momenten in de tuin’, aldus Hetterscheid.
De curator is daarom bezig de zogeheten gewassentuin, nu nog gelegen aan de Haarweg bij het pand waar de leerstoelgroepen Plantaardige productiesystemen en Gewas- en onkruidecologie gehuisvest zijn, naar De Dreijen te halen. De tuin wordt nu vrijwel uitsluitend gebruikt voor het onderwijs in de kennis van gewassen. ‘Ik denk dat zo’n gewassentuin ook een goede educatieve functie heeft en een prima aanvulling vormt op de systeemtuin en kruidentuin. We kunnen bijvoorbeeld de reeks laten zien van wilde grassen naar tarwe en granen’, zegt Hetterscheid. De komst van de gewassentuin gaat volgens hem niet ten koste van andere collecties in de tuin. Wel zullen hier en daar planten verplaatst moeten worden.
Er zijn ook voornemens om de tropische plantencollectie uit de kas van de Haarweg naar De Dreijen te verhuizen. Omdat dit aanzienlijke investeringen vraagt is hiervoor een plan gemaakt, dat nog moet worden goedgekeurd door raad van bestuur. / GvM