Nieuws - 19 april 2007

Bijensterfte door gsm

‘Gsm roeit bijen uit’, meldde de Telegraaf dinsdag op gezag van een aantal Engelse kranten. In Engeland en Amerika woedt een kleine mediastorm over onderzoek dat zou aantonen dat de mobiele telefoon de oorzaak is van mysterieuze bijensterfte. Onder de indruk?

Dr. Tjeerd Blacquiere, business unit manager PPO Bijen:
‘Nee, bepaald niet. Ik had vandaag ook al het Radio 1 Journaal en het blad Groente en Fruit aan de lijn. Blijkbaar is de komkommertijd vroeg begonnen. Dit is een hype, meer niet. Mensen die al jaren strijden tegen de mobiele telefoon hebben de bijensterfte bij hun verhaal betrokken.
De krantenberichten verwijzen naar een paar onderzoeken. Eén ervan is wel interessant. In Koblenz is een studentenonderzoek gedaan naar de invloed van straling. De resultaten lijken erop te wijzen dat uitvliegende bijen de weg naar de kast minder goed kunnen terugvinden als een onder in de kast gemonteerd basisstation van een draadloze huistelefoon wordt ingeschakeld. Maar dat gaat om een klein verkennend onderzoek, en de desoriëntatie zegt natuurlijk niets over sterfte en al zeker niet over sterfte van bijen zonder huistelefoon.
De mysterieuze sterfte waar ze het over hebben, gaat over colony collapse. In Amerika is daar veel over te doen. Daar melden sommige imkerijen een sterfte van tweederde van de volken. De oorzaak is niet duidelijk.
Ikzelf denk dat de varroamijt er mee te maken heeft. Wij hebben dat een paar jaar geleden ook gehad. De mijt was toen resistent geworden tegen de chemische bestrijdingsmiddelen. Ik vermoed dat datzelfde nu in Amerika gebeurt. Wij hebben dat onder de knie gekregen door de mijten te bestrijden met natuurlijke middelen zoals oxaalzuur en tijmolie. Maar dat is arbeidsintensief. Zeker voor Amerikaanse imkerijen. Je hebt daar bedrijven die net zo veel volken hebben als alle Nederlandse imkers bij elkaar.
Volgens de krantenberichten is het einde der tijden nabij als de bijen uitsterven. Zonder bijen geen bestuiving en dus geen eten. Ik denk niet dat de honingbij uitsterft, maar zelfs als het gebeurt, zal dat niet de ondergang van de mensheid betekenen. Er zijn andere insecten die ook bestuiven. Ik wil niet uitsluiten dat de mens binnenkort uitsterft, maar de honingbij zal er de oorzaak niet van zijn.’