Nieuws - 23 februari 2012

Bierkunst

De Amsterdamse kunstenaar Teun Castelein (!) brengt de Halbe aan de man. Een halve liter speciaal bier in dito glas. Alles bedacht en gemaakt door kunstenaars. De opbrengst gaat naar de kunst. Castelein viel al eerder op door commerciële kunststunts. Hij heeft overigens, zegt hij, niks tegen kunstknijpende staatssecretaris Halbe Zijlstra. Maar waarom lijkt dat glas zo verdacht veel op een boksbeugel?

27-Halbe-bij-ultra.jpg


Binnen
Waarom hebben zebra's een streepjescode? Die vraag is eindelijk beantwoord. Daarmee leiden ze paardenvliegen om de tuin, heeft een team van Zweedse en Hongaarse onderzoekers ontdekt. Paardenvliegen herkennen door het streepjespatroon de zebra niet meer als prooi. Een tip voor Wageningse entomologen: vind de streepjescode tegen malaria en je bent binnen.
Handschoenvoorkeur
Nieuwsgierigheid is de basis van de wetenschap. 'Verliezen mensen vaker een rechter- of een linkerhandschoen?', vroeg een professor uit Leiden zich af. Sinds januari verzamelt hij eenlingen, die verloren op straat liggen. Na 35 handschoenen trekt hij twee conclusies: 1. Nederlanders hebben saaie handschoenen, ze zijn allemaal zwart of grijs. 2. We verliezen evenveel linker- als rechterhandschoenen.
Laptoppertje
In Twente hebben studenten dertig laptops gestolen van universiteitsmedewerkers. Voor een promotieonderzoek naar veiligheidsbeleid. Een onderzoeker deelde de laptops eerst uit aan de medewerkers. Vervolgens gingen de studenten aan de slag, met een goede eindscore van 30 uit 60 pogingen. Conclusie: conciƫrges en schoonmakers laten zich makkelijk misleiden en wetenschappers stellen zich graag dienstbaar op.