Nieuws - 11 oktober 2007

Bierfles

1415_nieuws.jpg
Meestal eet ik bij Het Hoekhuis, een bescheiden restaurantje aan het einde van mijn straat in Rheden, vlakbij Nationaal Park De Veluwezoom. Oké, een buitenstaander zal het, gezien de keuken, beschrijven als studentenhuis, maar ik vind het eten er echt lekker.
Mijn bierconsumptie daar is significant lager dan die van de andere VHL-studenten. Nu kan dat iets zijn om trots op te zijn, maar in mijn geval is het eerder gênant. Zijn volgens mijn collega-columnist Iris studentenjongetjes al onzelfstandig als ze met hun vuile was naar mama gaan, ik ben niet eens in staat een flesje bier te openen.
Als uit alle hoeken van de kamer al het plop-dit-flesje-is-opengeluid heeft geklonken, sta ik nog steeds met veel geweld een aansteker onder de dop te duwen. Het resultaat na tien minuten: een blauwe hand, gebroken aansteker en een dicht flesje.
‘Je moet ‘m als een hefboom gebruiken’, zeggen de anderen, waarna ze opgewekt een biertje - inmiddels hun tweede - richting de mond bewegen. Ja ja, mompel ik, mijn hoofd gebogen zodat niemand me echt aan kan kijken. Van mijn medestudenten Bos- en natuurbeheer kan ik de meewarige blikken nog net hebben. Echt gefrustreerd raak ik als een eerstejaars Stadsgroen het flesje uiteindelijk uit mijn handen pakt en het enkele seconden later weer geopend teruggeeft.
Ik weet niet wat er dan precies met me gebeurt, maar ik word een beetje tegendraads. Het natuurbeleid in Nederland klopt opeens niet meer en ik ga bij hoog en laag beweren dat de NS wél altijd op tijd rijdt. Plots krijg ik nog geld van iedereen en de fiets die ik eerst uit zou lenen heeft nu een lekke band. Met cynische opmerkingen probeer ik mijn medestudenten zwart te maken, waarbij ik er het liefst één uitzoek die de volle laag krijgt.
Het bewijs dat ook een gebrek aan alcohol meer kapot maakt dan je lief is.