Wetenschap - 9 maart 2011

Bidden loont

Herders in ruraal Tibet die veel tijd steken in hun religie, halen een hoger inkomen dan herders die minder vaak bidden. Tot die opmerkelijke conclusie komt ontwikkelingseconoom Qin Tu.

Tu ging in Tibetaanse dorpen na hoeveel tijd de herders dagelijks aan hun boeddhistische godsdienst besteedden en wat hun inkomen was. Zijn verwachting was dat herders die veel tijd steken in tempelbezoek, minder tijd hebben om geld te verdienen. Toen hij geloof en inkomen echter in een grafiek zette, ontstond een U-bocht: de minima in Tibet gaan vaak naar een tempel, maar ook de topinkomens. De meeste herders bevonden zich in de stijgende curve van de U-bocht: hoe intensiever ze de tempels bezoeken, hoe meer ze verdienen.
Boeddhisten geloven in een vorig en volgend leven. Dat geloof in leven na de dood heeft een gunstige invloed op het arbeidsethos en de besparingen in het nu, stelt Tu. Bovendien gaan herders met een goed inkomen vaker naar tempels omdat dit status geeft en sociale contacten. Die contacten in de tempels leveren marktinformatie op en zijn dus goed voor de business.
Qin Tu, postdoc bij ontwikkelingseconoom Erwin Bulte, publiceerde zijn onderzoek deze maand in de China Economic Review.