Nieuws - 15 januari 2014

Bewoners Duivendaal moeten energiestrijd aangaan

tekst:
Linda van der Nat

Hoe krijg je het studentencomplex op Duivendaal duurzamer? Dat was de vraag die studenten werd gesteld in de groene prijsvraag van ‘Project Duivendaal’. Het idee dat vandaag in de prijzen viel, is even simpel als doeltreffend: installeer op elke afdeling een energiemeter en laat studenten met elkaar wedijveren wie de zuinigste is.

Het team dat daarmee 500 euro verdient, woont niet in het oude bestuursgebouw. Hendrik Staarink, Nine de Pater en Rens de Boer zijn huisgenoten op Droevendaal. Samen met Konrad Lüftner (Haarweg) bedachten ze dat Duivendaal pas echt duurzaam wordt als de bewoners zich bewust zijn van hun energieverbruik. ‘De bewoners betalen nu een bedrag voor gas, water en licht dat gebaseerd is op het gemiddelde van het hele gebouw,’ aldus Hendrik Staarink, masterstudent Internationaal land- en waterbeheer. ‘Als je meteen kunt zien wat je verbruikt, stimuleert dat om zuiniger te zijn.’ Hoe zuiniger de bewoners, des te lager hun servicekosten. De meest energiezuinige afdeling krijgt bovendien aan het eind van het jaar een bonus. Dat moet de bewoners een extra incentive geven om hun gedrag aan te passen, hopen de studenten. En het zorgt voor meer sociale interactie op de gang, denkt Nine de Pater.

De jury noemde de inzending van de vier studenten ‘veruit de beste’ van de zeven voorstellen die waren ingediend. Binnenkort gaat STW Nederland met de vier om de tafel om het plan te realiseren.

De prijsvraag was uitgeschreven door een projectontwikkelaar en STW Nederland, dat overal in Nederland leegstaande kantoorcomplexen omtovert in tijdelijke studentenwoningen. In het gebouw aan de Costerweg wonen de komende vijf jaar 179 studenten.