Nieuws - 8 maart 2007

Beurzen voor Chilenen

De komende vijf jaar komen jaarlijks tien promovendi en postdocs uit Chili naar Wageningen UR. De onderzoekers krijgen een beurs van de Chileense onderzoeksfinancier Conicyt.

Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen zette maandag 5 maart zijn handtekening onder een overeenkomst met de Chileense variant van NWO. De Chilenen willen vooral onderzoek financieren op de gebieden voedselkwaliteit en -veiligheid, biobrandstoffen, visteelt en natuurlijke hulpbronnen.
Dijkhuizen heeft ook overeenkomsten gesloten met de Universiteit van Chili en de Universiteit Santo Tomas. Een groot deel van de onderzoekers zal waarschijnlijk van die universiteiten komen, al is de afspraak volgens Peter Zuurbier, vertegenwoordiger van Wageningen UR in Latijns-Amerika, niet exclusief.
Chili investeert veel in onderzoek naar voeding. Het wil de exportpositie voor landbouwproducten versterken. Zuurbier: ‘Ze willen zeg maar de Food Valley van Latijns-Amerika worden. Conicyt heeft daarom voor verschillende wetenschapsgebieden sterke partners in de wereld gezocht. Wageningen UR is er daar gelukkig één van.’