Nieuws - 30 mei 2017

Beurs voor drie talentvolle PhD-kandidaten

tekst:
Vincent Koperdraat

De promovendi Lies Zandberg, Carolina Levis en Chantal Vogels krijgen de Storm van der Chijs-beurs. De stimuleringsprijs wordt om de twee jaar toegekend aan talentvolle vrouwelijke onderzoekers. De drie krijgen elk 1500 euro.

© Margreet van der Berg

Het Storm-van der Chijs Fonds heeft als doel het stimuleren en steunen van vrouwelijke wetenschappers van WUR in hun werk en loopbaan. In totaal deden dit keer 17 kandidaten mee. Zij werden in Impulse beoordeeld door een jury bestaande uit de hoogleraren Niels Anten, Tiny van Boekel en Erwin Bulte.

Wetenschap en samenleving
Lies Zandberg eindigde als eerste en kreeg de beurs omdat ze volgens de jury goed verbinding weet te leggen tussen wetenschap en de samenleving. Zo schreef ze samen met twee collega’s blogs over de koolmees voor de ‘Beleef de Lente’ website van de Vogelbescherming.

Verder ontwikkelde ze een unieke wijze om bij vogels in het wild partnervoorkeuren na te gaan. Bij het volgen van deze vogels in het volgende broedseizoen bleek dat het opvoeden van jonge vogels beter gaat als vogels een partner hebben gevonden die voldoet aan hun genetische voorkeur.

Tweede plek
De Braziliaanse Carolina Levis werd gedeeld tweede en kreeg de beurs vanwege haar onderzoek naar de relatie tussen menselijk handelen in het verleden en de veranderingen die daardoor zijn ontstaan in het oerwoud aan de Amazone. Dat deed ze door delen van het oerwoud en archeologische vindplaatsen te inventariseren én interviews te houden met de lokale bevolking. Het tijdschrift Science publiceerde eerder al delen van haar werk.

De andere tweede plek was voor Chantal Vogels. Volgens de jury verdiende zij de beurs omdat ze inventief te werk is gegaan voor haar onderzoek naar hoe muggen het West Nijl-virus overdragen. Zo heeft ze zelf geld bij elkaar gesprokkeld en kreeg ze data van monsters van muggen via e-mail opgestuurd. Met haar onderzoek wil Vogels begrijpen wanneer muggen wel én wanneer ze geen ziektes overdragen en aan de hand daarvan controlemaatregelen zien te ontwikkelen.

Lees ook: