Nieuws - 23 juni 2010

Bestuur verlaat de binnenstad

Het bestuurscentrum gaat verhuizen van de Costerweg in Wageningen naar de bovenste drie verdiepingen van het Atlas-gebouw, aan de rand van de stad. Het duurt nog zeker een jaar voordat het bestuur en de concernstaf de nieuwe werkplekken kunnen betrekken.

4-Atlas-GA--20100621-ND7_38.jpg
FinanciĆ«le argumenten staan aan de basis van de verhuizing, waartoe de raad van bestuur maandag besloot. Door de strengere eisen aan brandveiligheid en de noodzakelijke renovatie van het dak is het relatief duur om het gebouw aan de Costerweg te blijven gebruiken. Verhuizing naar de campus is financieel en bedrijfsmatig aantrekkelijk, aldus de raad van bestuur. 
Momenteel zitten verschillende groepen onderzoekers van ESG op de beoogde verdiepingen in Atlas, maar die zullen naar Lumen en Gaia verhuizen. Volgens Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur, is er binnen de norm van 8,5 m 2 per werknemer, voldoende plaats in die gebouwen. Door de komst van de circa honderdvijftig medewerkers van de concernstaf zullen de gebouwen op de Campus efficiĆ«nter benut worden, waardoor de huisvestingskosten omlaag gaan. Ook is de verhuizing een goede stap naar een duurzamere bedrijfsvoering. 'We hoeven een heel gebouw minder te verwarmen, te verlichten en te beheren' , licht Vink toe. 
LEVENDIGHEID
De Wageningse wethouder Michiel Uitdehaag vindt het spijtig maar begrijpelijk dat het bestuurscentrum naar de campus vertrekt. 'In de ogen van veel Wageningers is dat jammer. Zij denken dat het bestuurscentrum aanloop en levendigheid toevoegt aan het centrum van de stad. Maar wij begrijpen de afweging die de raad van bestuur maakt. Het is niet aan ons om daar iets van te vinden.'  Volgens de wethouder heeft het vertrek van het bestuurscentrum geen gevolgen voor het nieuwe bestemmingsplan dat in de maak is voor het hele terrein Duivendaal. 
'Wageningen UR heeft een jaar geleden gevraagd om een nieuw plan met een iets ruimere bestemming voor de panden. Ons college heeft het voornemen om daarmee in te stemmen, maar er komt geen woningbouw, detailhandel of horeca.'