Nieuws - 1 januari 1970

Bedrijven gaan in ontwikkelingshulp

Wageningen UR heeft afgelopen dinsdag 14 september een samenwerkingsovereenkomst met Rabobank, Interpolis, LTO en ontwikkelingsorganisaties gesloten, om boerenorganisaties in ontwikkelingslanden te versterken. Het is voor het eerst dat bedrijven zo veel belangstelling tonen voor ontwikkelingssamenwerking. Het project is een initiatief van de commissie-Doornbos.

In januari 2005 willen de partijen een secretariaat opgericht hebben dat gezamenlijke projecten gaat draaien. Van deelnemers worden toezeggingen verwacht in menskracht of geld. Verwacht wordt dat er miljoenen euro’s aan leningen en directe hulp voor producentenorganisaties beschikbaar zullen komen. Niet alleen de ongebruikelijke verzameling partners is een doorbraak in de ontwikkelingshulp, ook de snelheid waarmee het initiatief op poten wordt gezet is nieuw.
Sterke producentenorganisaties ontbreken vaak in ontwikkelingslanden, wat de landbouwontwikkeling belemmert. Het nieuwe partnerschap bundelt de krachten om in concrete gevallen deze boerenorganisaties te versterken. Een voorbeeld is een fabriek die zetmeelproducent AVEBE bouwde in China. De fabriek draait maar op een fractie van haar capaciteit. Als kleine boeren zich beter organiseren in boerenorganisaties kunnen ook zij leveren aan de fabriek. Dat vraagt om advies over techniek en organisatie, maar ook om krediet, voorlichting en onderzoek. Het is de bedoeling dat het nieuwe partnerschap het complete pakket zal aanbieden. Als het goed is spint AVEBA daar garen bij, maar ook de kleine boeren.
Het partnerschap is tot stand gekomen op initiatief van de commissie-Doornbos. De commissie onderzocht afgelopen zomer in opdracht van minister van ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne welke bedrijven, kennisinstellingen, landbouworganisaties en ontwikkelingsorganisaties willen samenwerken aan het versterken van boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. De leden van de commissie, waaronder ook universiteitshoogleraar van Wageningen Universiteit prof. Rudy Rabbinge, vonden 23 organisaties en bedrijven met interesse. De groten daaronder zijn de Rabobank, verzekeraar Interpolis, Wageningen UR, ontwikkelingsorganisaties ICCO, Cordaid en SNV en landbouworganisatie LTO, met haar organisatie in ontwikkelingssamenwerking Agriterra. Daarnaast zijn drie ministeries bij het initiatief betrokken; die van Economische Zaken, Landbouw en Buitenlandse Zaken.
/ JT