Nieuws - 11 januari 2001

Bedrijfseconomen en Interpolis onderzoeken verzekering akkerbouw

Bedrijfseconomen en Interpolis onderzoeken verzekering akkerbouw

Akkerbouwers tegen misoogsten verzekeren is lastig omdat verzekeringsmaatschappijen moeilijk kunnen controleren of slecht weer de oorzaak is of dat de schuld bij de boer ligt. Agrarische bedrijfseconomie en Interpolis gaan samen na of voor milieuvriendelijk geteelde aardappels toch zo'n verzekering mogelijk is.

Bedrijfseconoom dr. ir. Abco de Buck deed promotieonderzoek naar de risico's die boeren tegenkomen als ze omschakelen naar duurzame akkerbouw, onder andere toegepast op het risico op de schimmelziekte Phytophthora in aardappels. Wekelijks fungiciden spuiten is veilig, maar milieuonvriendelijk. Het gebruik van fungiciden laten afhangen van het weer is milieuvriendelijker, maar brengt meer risico met zich mee.

In vervolg op het onderzoek van De Buck gaat de leerstoelgroep Agrarische bedrijfseconomie samen met verzekeraar Interpolis nu de mogelijkheid na om een verzekering op te zetten voor aardappeltelers die produceren voor een milieukeurmerk. De boer mag daarbij maar beperkt fungiciden spuiten. Nu zijn er jaren dat dit door de weersomstandigheden niet haalbaar is. In die gevallen kan de boer besluiten meer fungiciden te spuiten, maar de aardappels kunnen dan niet met milieukeur verkocht worden en brengen minder op. Opzet van de nieuwe verzekering is dat in die gevallen het verschil in opbrengst door de verzekering vergoed wordt.

Probleem daarbij is nog dat er weinig historische gegevens beschikbaar zijn waarmee verzekeringsmaatschappijen het risico van Phytophthora kunnen inschatten. De Buck ontwikkelde een bio-economisch model waarmee dat wel kan. Koppeling van de gegevens die de boer paraat moet hebben voor het milieukeur en de mineralenadministratie levert kengetallen waardoor de verzekeringsmaatschappij bovendien meer zicht krijgt op het management van de boer. | J.T.

De Buck promoveerde op 10 januari bij prof. dr. Renkema, emeritus hoogleraar Agrarische bedrijfseconomie en prof. dr. Niels R?ling, hoogleraar Communicatiestudies.