Nieuws - 3 oktober 2011

Bacterieel knipperlicht mist finale

Het Wageningse team biologische knutselaars heeft de finale van de internationale iGem-competitie niet gehaald.

iGEM_basic_Logo_white.jpg
'Heel jammer', reageert woordvoerder Martijn Wapenaar. Maar eerlijk gezegd, begrijpt hij er niks van. 'We zijn zeer verbaasd dat het niet gelukt is. Tot het laatste moment dachten we dat we door waren. We hebben het goed gedaan en we kregen ook signalen vanuit de jury dat we een goede kans maakten.'
Knipperlicht
Wageningen deed voor het eerst mee aan iGem, een internationale studentencompetitie op het gebied van de synthetische biologie. De bedoeling van de wedstrijd is nieuwe functies in te bouwen in bestaande organismen (bacteriƫn). Het Wageningse team ontwierp een systeem om bacteriƫn tegelijkertijd licht te laten geven: een soort bacterieel knipperlicht.
De Europese finale van iGem vond afgelopen zaterdag plaats in Amsterdam. Wageningen moest het daar opnemen tegen veertig universitaire teams. In totaal achttien ploegen gingen door naar de finale die over een maand bij het MIT (Massachusetts Institute of Technology) in de Verenigde Staten plaats vindt.
Verontwaardiging
Wapenaar begrijpt niet waarom Wageningen is afgevallen. Temeer daar het team wel een gouden medaille in de wacht sleepte. Vrijwel alle goud-winnaars mogen naar de finale. 'De verontwaardiging is heel erg groot. We vragen ons of hoe dit nou kan. Wat is er mis gegaan? Op dit moment weten we dat nog niet. Maar ik hoop daar nog wel antwoord op de te krijgen van de jury.'
Publicatie
Voor de Wageningers is de competitie nu voorbij. Maar het werk krijgt nog wel een staartje. Wapenaar: 'We gaan kijken of we een paar publicaties in wetenschappelijke tijdschriften uit kunnen halen.' De strijd werd overigens gewonnen door het Imperial College uit Londen. Van de vier teams uit ons land gaat alleen Groningen naar de finale.