Nieuws - 14 februari 2002

Bacterie met genen van gist helpt bij maken medicijnen

Bacterie met genen van gist helpt bij maken medicijnen

Een enzym dat bij mensen gifstoffen uit het lichaam haalt, kan de chemische industrie helpen bij de productie van medicijnen. Dat ontdekte een Wagenings onderzoeker. Drs Hans Visser vond het gen dat het enzym laat aanmaken in gist. Toen hij het inbouwde in een bacterie, werd het commercieel interessant.

Het enzym waar Vissers promotieonderzoek om draait is epoxidehydrolase. Het is een eiwit dat interessant is voor makers van medicijnen en andere complexe stoffen. Deze stoffen ontstaan in chemische processen vaak zowel in een links- als in een rechtsdraaiende vorm. Slechts in ??n daarvan zijn fabrikanten ge?nteresseerd. Het enzym kan helpen bij het verwijderen van de ongewenste varianten.

Visser onderzocht verschillende soorten gist. Die produceerden het enzym echter in mondjesmaat, zegt hij. "Ik heb de genen daarom ingebouwd in een E. coli-bacterie, die het enzym wel in volwassen hoeveelheden kan aanmaken."

Het is niet duidelijk of de industrie de enzymen van Vissers bacterie ook gaat gebruiken. "Ik heb samengewerkt met DSM en Bayer en ik heb niet van ze gehoord of ze hier verder mee gaan. Maar dat weet je nooit met zulke grote bedrijven. Die zijn zwijgzaam over hun onderzoeksprogramma's." | W.K.

Drs Hans Visser promoveert op 1 maart 2002 bij prof. Albert van Ooyen, hoogleraar Genetische technieken in de levensmiddelenindustrie.