Nieuws - 5 juli 2001

Backus wint essaywedstrijd toekomst landbouw

Backus wint essaywedstrijd toekomst landbouw

Met zijn essay 'Verzoening van rijkdom en moraal' heeft LEI-onderzoeker dr. ir. G? Backus de essaywedstrijd 'Reshaping agriculture for the 21st century' gewonnen. Backus kreeg de hoofdprijs van 5000 gulden woensdag 4 juli van bestuursvoorzitter prof. dr. Cees Veerman.

Backus benadrukt in zijn essay de verantwoordelijkheid van de consument bij de vernieuwingen in de landbouw. De samenleving zal naast de voedselproducent ook de consument vragen hoe hij rekening houdt met de belangen van mens, dier en natuur. Backus noemt in zijn betoog drie onderwerpen die besproken dienen te worden in de discussie over de toekomst van de landbouw: 'Voedsel uit de fabriek', 'Grenzen aan de ruimte' en 'Licence to consume'. De jury prees in haar rapport de actualiteit van de aangesneden onderwerpen.

De tweede prijs was voor dr. Anton Stortelder en Marleen van der Top, met 'De slechtste grond is de beste', over boerennatuur. 'De Landbouw in Nederland' van dr. ir. Louis Slangen en ir. Nico Polman won de derde prijs. Zij stellen voor de kilometerheffing van Roel Pieper te benutten voor landschapsbeheer: automobilisten zouden via een kilometerheffing een bijdrage moeten leveren aan het onderhoud van het landschap waar zij doorheen rijden. Ze genieten immers van het landschap, en daar mag best een bijdrage voor worden gevraagd. Student Freek van Leeuwen kreeg een aanmoedigingsprijs. De raad van bestuur ontving 27 essays over de toekomst van de landbouw. De essays zullen worden benut door de taskforce 'Waardevolle landbouw' die namens Wageningen UR werkt aan een toekomstvisie voor de landbouw. | K.V.