Nieuws - 11 januari 2001

ATO-onderzoeker Harry Wichers nu ook officieel excellent

ATO-onderzoeker Harry Wichers nu ook officieel excellent

Het college van bestuur heeft ATO-onderzoeker dr. Harry Wichers benoemd tot excellent onderzoeker. Wichers heeft de benoeming te danken aan het belang van zijn wetenschappelijke werk, dat volgens het bestuur direct kan worden toegepast in de voedingsmiddelenindustrie.

Wichers onderzocht onder meer stoffen en processen die de houdbaarheid van voedingsmiddelen bepalen. Zo bestudeerde hij een stof die een sleutelrol speelt in de bruinverkleuring van champignons: het enzym tyrosinase. Wichers ontdekte eiwitten die het enzym blokkeren. Zo effende hij de weg voor champignons die langer goed blijven.

Daarnaast onderzocht Wichers anti-oxidanten in oli?n en fruit - deels omdat ze de gezondheid bevorderen, deels omdat ze de houdbaarheid van producten vergroten. Om de anti-oxidantwerking van stoffen te bepalen, ontwikkelden Wichers en zijn onderzoeksgroep een nieuwe methode. Daarbij worden de stoffen in contact gebracht met een standaardtype vrije radicaal. Onderzoek met die methode liet zien dat van alle oli?n olijfolie de krachtigste anti-oxidante werking heeft. En passant ontkrachtte Wichers met dat onderzoek een mythe: het maakte niet uit waar de olijfolie vandaan kwam. Sommige lokale fabrikanten beweerden altijd dat hun product meer bescherming bood tegen hart- en vaatziekten en kanker dan gewone olijfolie.

Wichers gaat zich in de toekomst bezighouden met functional foods. Hij wil zich vooral richten op wat er gebeurt met actieve stoffen in die voedingsmiddelen, als ze worden bewaard of verwerkt.

Wichers werkt sinds 1990 bij ATO's divisie Food and Foodprocessing. Met maar liefst tachtig publicaties op zijn naam is Wichers blij met de onderscheiding. "Het is een erkenning voor wat ik doe." | W.K.