Nieuws - 25 januari 2001

ATO maakt hout brandveilig en vochtwerend met fosfor

ATO maakt hout brandveilig en vochtwerend met fosfor

Onderzoekers van het agrotechnologisch onderzoeksinstituut ATO hebben in samenwerking met SHR Hout Research en het chemiebedrijf Dick Peters B.V. een techniek ontwikkeld die hout en natuurvezels in ??n stap brandveilig, vochtwerend en duurzaam maakt. De techniek biedt volgens ATO grote mogelijkheden voor de bouwnijverheid, maar ook voor de automobiel- en verpakkingsindustrie en de textielbranche.

De behandeling gaat uit van organische fosforverbindingen, die op hout en natuurvezels zoals hennep en vlas worden aangebracht. Projectleider drs. Bastiaan van Voorn van ATO: "Organische fosforverbindingen komen van nature al voor in het milieu en zijn niet giftig. In tegenstelling tot de schadelijke halogeenverbindingen die veel als brandvertrager worden gebruikt en zware metalen die producten vochtwerend maken."

De techniek is toepasbaar in bijvoorbeeld brandveilige deuren, gevelbekleding en tuinhout zoals schuttingen en vlonders. Van Voorn: "Veel mensen hebben tuinhout waarin voor het milieu schadelijke koper-, chroom- en arseenverbinding zijn verwerkt om het hout te beschermen tegen bacteri?n. Onze techniek is veel milieuvriendelijker." Bovendien stimuleert striktere Europese regelgeving het brandveiliger maken van houtproducten.

De techniek kan in financieel opzicht gunstig uitwerken. Isoleren met bastvezel van vlas en hennep is goedkoper dan met glasvezel en de kwaliteit van hout kan tegen lage kosten worden verbeterd. Van Voorn: "Lichte soorten hout zoals populier zijn na onze behandeling even goed bestand tegen invloeden van buitenaf als een zware houtsoort zoals maranti."

Het team van Van Voorn werkt nu samen met de leerstoelgroep Bosteelt en bosecologie, IVAM Environmental Research B.V., houtbedrijf Van Hout, deurenproducent Doorwin en vlaswol- en akoestiekplatenfabrikant Heraklith Nederland B.V. Ook is er perspectief voor de automobielindustrie omdat in auto's steeds meer met natuurlijke vezels versterkt kunststof wordt verwerkt. De verpakkingsindustrie kan de technologie gebruiken voor papieren verpakkingen en de textielindustrie kan bijvoorbeeld de kwaliteit van katoenen kleding verbeteren.

Voor de verdere ontwikkeling en het marktrijp maken van de technologie hoopt het team op subsidie van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Uit een fonds voor duurzame technologie?n heeft het team al ruim twee ton ontvangen voor het nu afgeronde project. | H.B.