Nieuws - 15 mei 2008

Arie Safari

Regelmatig geef ik nog rondleidingen in de sortimentstuin in Boskoop. Tot voor kort was deze eigendom van Wageningen UR. Deze geweldige bron van groene kennis middenin de boomkwekerijpraktijk werd echter te duur en ging voor een appel en een ei over de toonbank.
De meeste bezoekers van de sortimentstuin zijn kwekers, onderzoekers en hoveniers, maar vandaag is groep drie van een plaatselijke basisschool te gast. Twintig snoetjes: ‘Wat gaan we doen?’ Nou, we gaan met Arie op safari. Gejuich. Leuk en natuurlijk een beetje spannend. Safarihoeden, loepjes, kompas en verrekijker mee en dan op ontdekkingstocht.
En met Arie valt er veel te ontdekken. Snuffelen aan de heerlijk geurende sneeuwballen, boksen tegen de zachte bast van de mammoetboom, kijken naar de grappige hechtworteltjes van de klimop en luisteren naar de ruisende bamboe. En Arie vertelt van hoe en waarom en weet alles. Er wordt volop ontdekt. Als je door een loepje kijkt, zijn de benen van Arie megadik. ‘Niet bij de juf doen hoor, Kelvin.’ Brandnetels prikken ook in je gezicht; dikke traantjes. ‘Dat mag je niet meer doen bij Jennefer hoor, Josua.’
Als afsluiting van onze ontdekkingstocht is er welverdiende limonade. ‘De lekkerste van de hele wereld.’ Arie ziet rode koontjes en goudgroen glimmende kinderoogjes en is voldaan. Dan nog zwaaien. ‘Dag Arie kanarie, bombarie, safari!’ Dag rakkers.
En nu heeft Arie zin om lekker zorgeloos met een biertje in de zon te zitten. Maar dat kan helemaal niet. Er is geen biertje, er hangen ineens donkere wolken en bovendien ben ik Arie niet. Ik ben onderzoeker en verkoper van groene kennis. Er moet vanmiddag nog een projectvoorstel weg. Groene kennis moet worden betaald. Anders is er geen Arie meer. De signalen zijn ongunstig. Duur, duur, duur. En we hebben tegenwoordig Google en groenkennisnet.nl. Daar kun je alles vinden. Toch?
Arie weet wel beter. Die kent het verschil tussen gewoon groen en goudgroen.