Nieuws - 21 december 2018

‘Argentijnen zijn heel tranquilo’

tekst:
Eva van der Graaf

Wie? Brit van der Meijden (19), bachelorstudent Internationaal Land- en Waterbeheer
Wat? Stage bij het Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA)
Waar? Santiago del Estero, Argentinië

‘Internationaal land- en waterbeheer is de enige bachelor met een verplichte stage. Ik wilde graag naar Zuid-Amerika omdat ik er nog nooit was geweest en omdat ik Spaans wilde leren. Maar ik wilde niet naar een al te gevaarlijk land, daarom kwam ik bij Argentinië uit. Ik ben hier nu tweeënhalve maand. In het begin was er nog een andere Wageningse student, maar die is weg. Ondertussen heb ik wel een sociaal leven opgebouwd, dus het is allesbehalve eenzaam.

Voor mijn stage onderzoek ik de effecten van klimaatverandering in een irrigatiesysteem dat hier naast de stad ligt. Ik gebruik deze data in klimaatmodellen en bekijk verschillende scenario’s. Daarnaast ga ik ook het veld in om boeren te interviewen over hun perceptie van de veranderingen en hun strategieën om daarmee om te gaan. Uiteindelijk zal ik hier ook mijn bachelorthesis over schrijven.

 

Brit van der Meijden (rechts)

Laat eten

Het ritme in Argentinië was wel even wennen voor mij. Het leven is hier aangepast aan de siësta. Dat komt door het klimaat; in de zomer is het vaak 40 en soms zelfs meer dan 50 graden. Ik heb echter geen siësta, omdat we dan meestal het veld in gaan. Doordeweeks eet ik vaak met vrienden, maar dat is pas om 11 uur ’s avonds en dan lig ik dus pas om een uur of 1 in bed. En ja, dan gaat om 6 uur de wekker weer. Ondertussen ben ik er wel aan gewend. 

Twee weken voor mijn stage begon, heb ik een cursus Spaans gevolgd in Buenos Aires. Maar het gewone leven is de beste manier om een taal snel te leren. Nu kan ik me prima staande houden, twee maanden geleden niet. Van tevoren heb ik al wel wat Spaans proberen te leren door Spaanse series te kijken enzo, maar Argentijns Spaans is toch weer anders. Als ik mijn stage heb afgerond, ga ik nog een maand reizen door Argentinië en Chili. Ik heb al een paar weekendtripjes gemaakt, maar het land is zo uitgestrekt, ik heb nog maar een heel klein deel gezien. De dichtstbijzijnde stad is zes uur rijden. Op zich wel spannend, want ik ga alleen, maar het lijkt me vooral een coole ervaring.

 

Bizar veel stress

Ik zou het anderen echt aanbevelen om naar Argentinië te gaan. De mensen zijn heel aardig en oprecht en je wordt overal uitgenodigd voor etentjes en weet ik wat. Ik heb hier geleerd om flexibeler te zijn. Je plannen veranderen steeds, zowel in je werk als in je sociale leven. De mensen hier hebben een heel rustige kijk op het leven, ze zijn heel tranquilo. Dat doet me beseffen dat we bizar veel stress hebben in Nederland. In het begin heb ik zeker een cultuurschok ervaren, omdat in Nederland de dingen toch goed geregeld zijn. Toen ergerde ik me nog wel eens als dat hier niet zo was. Maar nu kan ik ervan genieten. Ik zal ook wel weer moeten wennen als ik in Nederland ben; mijn leven is hier 360 graden anders.’