Nieuws - 7 december 2012

Appje met weerdata Veenkampen

De gegevens van het Wageningse weerstation Veenkampen op je mobiel? Dat kan. Dennis Morren van ROC A12 maakte er een app voor.

Veenkampen.jpg
Wil je weten hoe koud het buiten is, of er veel wind staat en uit welke richting? Dan kun je natuurlijk het web op. Weersite's genoeg. Of je gebruikt je smart phone. Er zijn talloze app's in omloop. Maar geen daarvan gebruikt de voor Wageningen en omgeving meest nauwkeurige gegevens: die van weerstation Veenkampen van leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit.
Veenkampen 1.0
Dan moet je die van Dennis Morren hebben. Hij maakte een eenvoudige en gratis te downloaden app (bij Play Store, zoek op DM Productions of Veenkampen) voor de Wageningse weerdata. De app toont de huidige gegevens over temperatuur, windsnelheid en -richting, luchtdruk  en de hoeveelheid gevallen regen.  Dat is alles. 'Je kunt alleen nog maar het huidige weer lezen. Leuk om te weten', verontschuldigt Morren zich bijna. Het is nog maar versie 1.0. Maar dus wel zo lokaal als maar mogelijk.
Eerste aanzet
Morren (laatste jaar elektrotechniek, niveau vier) liep al eens stage bij Meteorologie. Als schoolopdracht ontwikkelde hij een weerstation met een uitgebreide app gebaseerd op de gegevens van accuweather.com. Die app geeft wel weersverwachtingen en kaarten en is ook gratis te downloaden van Play Store. Ad van Oostrum (Isric) zag dat werk en deed de suggestie om iets dergelijks met de Wageningse data te doen. De eerste aanzet is er nu. Als de app een succes is komt er een verbeterde versie met meer mogelijkheden.