Nieuws - 23 februari 2012

Amsterdam helpt Wageningen aan opdrachten uit Beijing

Beijing wil dat Wageningen UR helpt grootschalige land- en tuinbouw op te zetten. Met dank aan Eberhard van der Laan.Wageningen UR heeft binnen een jaar stevige voet aan de grond in Beijing. Op 23 februari tekent bestuurder Aalt Dijkhuizen in Peking een memorandum of understanding met de burgemeester Guo Jinlong en met Loek Hermans van de Nederlandse tuinbouwbedrijven. Ze spreken de intentie uit om de voedselproductie in de regio Beijing te verbeteren en vergroten.
Er wonen 20 miljoen mensen en 90 procent van hun voedsel wordt - vaak 's nachts - aangevoerd van buiten de regio. Dat is een enorme logistieke operatie. Burgemeester Guo Jinlong wil daarom dat zijn regio meer voedsel zelf gaat produceren. Er moeten onder meer moderne tuinbouwcentra komen voor zowel productie als R&D.
Het contact is te danken aan de gemeente Amsterdam, dat als zusterstad al langer zaken doet met Beijing. Nadat burgemeester Van der Laan vorig jaar merkte dat Peking behoefte had aan kennis om de voedselproductie te verhogen, belde hij Dijkhuizen. Dat resulteerde uiteindelijk in een bezoek van Guo Jinlong aan Bleiswijk en in een intentieovereenkomst nu. Ook heeft AFSG een opdracht gekregen van COFCO, een groot levensmiddelenbedrijf in Beijing dat grotendeels in handen is van de overheid.
Vorig week was Van der Laan met het Amsterdam Economic Board in Wageningen. Amsterdam en Wageningen UR spraken af voortaan samen op handelsmissie te gaan, onder meer naar India en Zuid-Korea.