Nieuws - 28 mei 2009

AMBITIESCHETS

Danone gaat haar nieuwe R&D-lab niet in Wageningen vestigen, maar in Utrecht. Dat is een behoorlijke tegenvaller voor de business generators van Food Valley Wageningen.
Juist deze week presenteerde Food Valley haar ronkende ambitieschets 2020 aan werkgeversorganisatie VNO-NCW. De kennisregio wil tot de top 5 van Europa behoren op het gebied van gezonde en duurzame voeding. Daar is 4,8 miljard euro aan investeringen voor nodig, goed voor tienduizend nieuwe banen.
Ambities zijn mooi, goed en gezond, maar het is prettig als de opstellers van tijd tot tijd een wapenfeit kunnen overleggen. De investering van Danone was een uitgelezen kans. Ruim een maand geleden zinspeelde Food Valley-voorzitter Theo Meijer al op de komst van Danone tijdens een eerdere presentatie van de ambitieschets, maar de wens bleek de vader van de gedachte.
De lobby om Danone in Wageningen te houden is mislukt, concludeert de Stadspartij Wageningen. De lokale partij is verbaasd over de reactie van Food Valley-directeur Roger van Hoesel, die in het Financieel Dagblad aangeeft Utrecht al langer als een deel van Food Valley te beschouwen. Wonderlijke uitspraak inderdaad: een week geleden was Utrecht nog een concurrent van Food Valley.
Als Friesland Campina komend jaar besluit om haar nieuwe R&D-centrum in Wageningen te vestigen, heeft Food Valley innovatie en nieuwe banen binnengehaald. Als dat R&D-centrum onverhoopt in Deventer terecht komt, zeggen we dat Deventer eigenlijk deel uitmaakt van Food Valley. Door de cirkel rond Wageningen te verruimen, komen die tienduizend banen er dan alsnog – ambitieschets gehaald!
De raad van bestuur stelt zich – terecht – terughoudend op bij de ontwikkeling van Food Valley. Waarde creëren met kennis, een van de doelen van Wageningen UR, is heel wat anders dan lokale werkgelegenheid creëren. Wageningen kan prima samenwerken met Danone in Utrecht, Unilever in Rotterdam, zaadveredelaar Syngenta in Enkhuizen en Innovafruit in Wijk bij Duurstede. Nabijheid tussen onderzoeker en bedrijf schijnt de samenwerking te bevorderen, maar innovatieve bedrijven op afstand die de weg weten in Wageningen kiezen vaak voor het financieren van enkele promovendi op kansrijke vakgebieden. Dus dan ben je weer helemaal bij. Bovendien is dat een stuk voordeliger dan stenen stapelen in de Food Valley.