Nieuws - 27 juni 2013

'Alles gaat heel hiërarchisch'

tekst:
Suzanne Overbeek

Wie? Tom de Leeuw, MSc Food Technology
Wat? Afstudeerstage bij zuivelbedrijf Gloria S.A.
Waar? Lima, Peru

28-HEW-Tom-de-Leeuw.jpg
Gloria is een heel groot bedrijf, maar niet zo vooruitstrevend: ze doen vooral Nestlé en Danone na. De afdeling Research & Development is heel pragmatisch en helpt ook veel mee om problemen in de fabrieken te verhelpen. De researchafdeling voor Zuid-Amerika bevindt zich vooral in Lima. Hij bestaat uit zes mensen die met hun computer in een klein hokje dicht op elkaar zitten. Alleen als een van de zes werknemers weg was, had ik de beschikking over een computer. Alles gaat heel hiërarchisch. Alle mailtjes die ik verstuurde moesten ook naar de baas van R&D: een vriendelijke man van zeventig jaar, de nestor van het bedrijf. Ik heb aan zes à zeven kleine projecten gewerkt, onder andere aan de kwaliteit van light yoghurt en het doorontwikkelen van probiotica in yoghurt.
Ik heb me erg over de stad verbaasd, alles was voor mij  nieuw en anders. Zoals de zelfgebouwde huizen, waaruit stalen balken omhoog steken voor het geval dat er later toch nog een verdieping boven op moet. Het verkeer in Lima is vreselijk, alsmaar getoeter en chaos. Er rijden talloze bussen, grote en kleine, iedere bus heeft één chauffeur en één bijrijder die roept waar de bus heen gaat. Ik heb al vaak een bijna-aanrijding meegemaakt waarbij de bus een noodstop maakt en je naar voren schiet in je stoel.
In de weekenden ging ik vaak op stap in Lima zelf. Als je met mensen uit wil gaan moet je dat echt van te voren afspreken, bellen kan niet als de kroeg één uur reizen is. Het uitgaan is heel leuk, als er één goed nummer komt, zetten de mensen hun drankje neer, gaan ze salsa dansen en daarna weer zitten en drinken. Ze staan niet zoals Nederlanders te stampen en bier te morsen. Ik heb het salsa dansen soms wel gedaan, maar helaas niet echt geleerd. Wel heb ik Spaans geleerd, van mijn vriendinnetje die ik met uitgaan leerde kennen. Met haar ging ik ofwel naar het centrum, ofwel naar het strand om lekker in de zon te zitten. Of gewoon uit eten, wat ook heel veel door de Peruanen als avondvullende activteit gedaan wordt. Overal kan je wat eten en zelfs op straat wordt er eten verkocht. De keuken van Peru is wat het lekkerst en meest gevarieerd van heel Zuid-Amerika, wat mij betreft.'