Nieuws - 23 september 2009

Allergeenvrije voeding helpt niet tegen voedselallergie

Nieuwe voedingsproducten helpen nauwelijks om problemen met voedselallergieën op te lossen. Dit komt doordat voedsel nooit gegarandeerd allergeenvrij is en allergiepatiënten vaak extreem voorzichtig zijn.

santana.jpg


Dat concludeert dr. Margreet van Putten van de leerstoelgroep Marktkunde en consumentengedrag in het proefschrift dat zij op 15 september met succes verdedigde. Van Putten kwam tot haar conclusie na literatuuronderzoek en gesprekken met patiëntenverenigingen, de voedingsindustrie, allergologen en consumenten met een voedselallergie.


Doorstralen
Novel foods,  nieuw ontwikkelde voedingsmiddelelen, door bijvoorbeeld veredeling of genetische modificatie, zouden een uitkomst moeten zijn voor de één tot twee procent van de volwassenen en acht procent van de kinderen die allergisch zijn voor bepaald voedsel. Notenallergieën, maar ook overgevoeligheid voor bepaalde fruitsoorten zoals appels en kiwi’s komen relatief veel voor. Met kruisingen, genetische modificatie of doorstralen met gammastraling zouden de allergieopwekkende stoffen, allergenen, zodanig kunnen veranderen dat ze geen allergische reactie meer veroorzaken. Zo ontwikkelde Wageningen UR de santana, een hypoallergene appel die ook mensen met een milde appelallergie kunnen eten. 
Dood
Echter, juist mensen met een voedselallergie zien de nieuwe voedingsproducten niet erg zitten. Waarschijnlijk omdat allergiepatiënten veel voorzichtiger en sceptischer zijn. ‘Terecht’, vindt van Putten. ‘Minuscule sporen van voedsel  kunnen een zeer allergische reactie veroorzaken met soms de dood tot gevolg.’ Het probleem van het het nieuwe voedsel ligt volgens van Putten dan ook vooral in die extreme gevoeligheid van allergiepatiënten;  voedsel kan nooit honderd procent allergeen vrij is. ‘Door die extreme gevoeligheid kan de ontwikkeling van hypoallergeen voedsel slechts allergiepatiënten met een milde allergie helpen’, legt van Putten uit. ‘Honderd procent allergeenvrij bestaat niet.’
Maar zelfs al zou een product allergeenvrij zijn, dan nog moet het door de hele voedselketen vervangen worden om iets voor mensen met voedselallergie te betekenen. Een kostbare grap, zeker als je bedenkt dat het aantal voedselallergiepatiënten relatief  laag is.
 
Belofte
‘De grote belofte van novel foods voor mensen met een voedselallergie is duidelijk niet uitgekomen’, concludeert de promovenda. ‘Als ik een bak met geld had zou ik die niet spenderen aan onderzoek naar hypoallergene voedingsmiddelen, maar aan medicijnen tegen voedselallergieën.’