Nieuws - 15 februari 2011

Alg onder stress produceert voedingssupplement

De eencellige alg Dunaliella salina kan veel van het gezonde oranje pigment bètacaroteen produceren. Maar dat doet ie alleen onder hoge stress. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Packo Lamers.

Alg_oranje_vs_groen.jpg
Dunaliella salina is een hardnekkige alg. Hij komt voor in de Dode Zee, als een van de weinige organismen. De zouttolerante alg kleurt normaal groen, maar hij kleurt oranje onder stressvolle omstandigheden. Daarbij moet je denken aan een tekort aan stikstof of een hoge lichtintensiteit. 'In die gevallen ontstaat een onbalans tussen de energie-aanvoer van buiten en de energie die de alg verbruikt', zegt Lamers. 'De alg lost dat op door veel bètacaroteen aan te maken. Dat werkt als een soort zonnescherm.'
Overkill aan licht
Lamers stelde de alg in het lab bloot aan allerlei stressvolle omstandigheden, om na te gaan wanneer deze het meeste bètacaroteen aanmaakt. Zowel een overkill aan licht als een tekort aan stikstof leidden tot de hoogste productie. De alg maakte tien keer zoveel bètacaroteen per uur aan als de algentelers in Israël en Australië nu realiseren.
Antioxidant
Bètacaroteen is een natuurlijke kleurstof die in levensmiddelen wordt gebruikt. Het is ook een antioxidant. Door die gezondheidbevorderende eigenschap wordt bètacaroteen uit algen in voedingssupplementen gestopt. De alg wordt al gekweekt in vijvers met zout water in warme landen als Israël, Indië en Australië. Lamers kweekte de alg onder ideale omstandigheden met kunstmatig licht in het lab. 'Dat is veel te duur voor een commerciële productie', meent hij. 'Je hebt gratis zonlicht nodig.' Nader onderzoek moet uitwijzen of de hoge bètacaroteen productie in het lab ook in praktijk haalbaar is.
Secundair metabolisme
Lamers werkte in zijn onderzoek samen met de afdeling Bioscience van Plant Research International. Zijn onderzoek komt voort uit de vici-beurs die zijn begeleider René Wijffels van NWO kreeg. Collega's van Lamers hebben uitgezocht hoe je snel grote hoeveelheden alg kunt produceren, wat het beste design is van de bioreactor om de algen in te telen en hoe je de gewenste algenproducten effectief uit de algensoep filtert. Lamers richtte zich op het secundaire metabolisme: hoe maakt de alg zoveel mogelijk van een nuttig stofje en welke cellulaire mechanismen zijn daarbij betrokken?
Packo Lamers promoveerde op 11 februari bij René Wijffels, hoogleraar Bioprocestechnologie en Raoul Bino, hoogleraar Metabolomica van planten.