Nieuws - 6 november 2008

AGOETI’S VANGEN IN PANAMA

Het stageonderzoek van Jorien van Koten in Panama liep heel anders dan gedacht. Op Barro Colorado Island zou de masterstudent Forest Ecology and Management agoeti’s zenderen en volgen. Maar de knaagdiertjes lieten zich niet vangen.

nieuws_2604.jpg
‘In de eerste weken van mijn stage zou ik met mijn begeleiders agoeti’s gaan vangen en zenderen. Ondanks dat ze eigenlijk overal in Midden- en Zuid-Amerika leven, vingen wij er maar één in twee weken. En die was te klein. Na twee dagen verloor ze al haar halsbandje.
Doordat één van mijn begeleiders terug moest naar de Verenigde Staten en ik niet de juiste certificaten had om zelf door te gaan met vangen, besloten we het project te veranderen. Ik ben gaan onderzoeken welke type vallen het meest effectief zijn en of het nuttig is om de vallen te bedekken met bladeren. Nu hier meer over bekend is, kan een andere student verder met mijn oorspronkelijke onderzoek. Hij heeft in twee weken tijd al drie agoeti’s gevangen.
Tijdens mijn drie maanden veldwerk heb ik een goede vriendschap opgebouwd met mijn collega Willemijn. Ik deelde een appartement met haar op het eiland. Samen hebben we veel mooie studentenfeestjes bezocht. Op het gender bender-feest ging iedereen uit zijn dak, verkleed als het andere geslacht. En het feest dat me ook altijd bij zal blijven was dat waarbij je geen kleren aan mocht. Als alternatief wikkelden mensen zich in lakens of ze hezen zich in hun backpacks. Zelf danste ik daar rond in een alternatieve poncho gemaakt van een oude handdoek.
Elke dinsdagavond gingen we naar Panama City voor de Tupper talk, waar een wetenschapper zijn onderzoek uitlegde. Daarna gingen we snel met de hele groep eten om vervolgens met de ‘nachtboot’ van tien uur ’s avonds terug naar het eiland te gaan. Samen zijn Willemijn en ik ook naar een vriend in Colombia geweest die we op Barro Colorado Island hebben leren kennen. De bergen daar waren supermooi en het koele weer was heerlijk in vergelijking met Panama waar het niet kouder wordt dan 25 graden.
In vond het erg leuk op ons eiland, maar wat ik soms wel jammer vond was de sfeer onder de onderzoekers. Sommigen vonden het aanzien dat bij hun werk hoort belangrijker dan het vinden van oplossingen voor ecologische problemen. Ik wil juist onderzoek doen omdat je ontdekkingen iets kunnen betekenen voor het beheer van ecosystemen en voor andere mensen. Terug naar Panama wil ik niet per se, maar ik ben nu wel enthousiast geworden over Zuid-Amerika. Ik hoop meer van dat continent te zien in de toekomst.’