Nieuws - 26 maart 2009

ACTIVISTEN BEKLADDEN HUIS MEDEWERKER

In het afgelopen half jaar zijn vier keer auto’s en gebouwen van Wageningen UR en van medewerkers vernield of beklad door activisten van het Animal Liberation Front. Tot nog toe was Wageningen UR terughoudend met berichtgeving hierover, maar na publicaties op internet is afgelopen vrijdag een verklaring afgelegd.

In de nacht van 9 maart hebben dieractivisten ruiten ingegooid van Zodiac, het gebouw van dierwetenschappen. Daarvoor was het Bestuurscentrum doelwit. In de ochtend van dinsdag 24 februari zijn op de parkeerplaats van het bestuurscentrum twee Citroëns met logo’s van Wageningen Universiteit bekrast. In het weekend van 23 januari is het bestuurscentrum met leuzen beklad. En in oktober 2008 is het huis van een dieronderzoeker van ASG uit Lelystad beklad. Zijn auto werd besmeurd en met zuur overgoten.
Op de websites www.animalrights.nl en directaction.info zijn de acties opgeëist door het Animal Liberation Front. Deze aanspraken gaan soms gepaard met bedreigingen. Onder de claim van 9 maart staat: ‘We want to see the university of Wageningen take action now! Do not wait for the big bomb! We don’t want to throw it, but you certainly don’t want to receive it.
Pas vorige week vrijdag kwam de raad van bestuur met een verklaring, na publicaties van bloggers en vragen van het NOS Journaal. Woordvoerder Simon Vink: ‘In beginsel treden wij nooit als eerste zelf naar buiten over acties van anderen. Dat doen we ook niet bij bijvoorbeeld een demonstratie van studenten. En in dit geval hebben deskundigen op het gebied van dieractivisme ons nadrukkelijk geadviseerd om niet zelf extern te communiceren. Deze acties zijn gericht op vernielingen en intimidatie. De veiligheid van medewerkers en studenten is voor ons het belangrijkst. Kinderen van mijn collega’s hebben gevraagd: Werk jij daar ook? Dat is geen prettig gevoel.’
Medewerkers in de organisatie-eenheden die doelwit kunnen zijn van acties, zijn geïnformeerd over risico’s en maatregelen. Van de vernielingen en bedreigingen is aangifte gedaan en er zijn beveiligingsmaatregelen genomen, zoals het ophangen van camera’s en verscherpt toezicht.
Wageningse onderzoekers gebruiken dieren in het onderwijs, in onderzoek naar het gedrag van dieren, naar diervoeding en in onderzoek naar ziektes bij dieren en mensen. In 2007 zette Wageningen UR twaalfduizend dieren in bij experimenten, voornamelijk vissen, kippen en varkens. Het aantal Wageningse proefdieren neemt overigens snel af: in 2004 waren het er nog negentienduizend. Landelijk daalt het aantal proefdieren gestaag, van 633 duizend in 2004 naar 597 duizend in 2007.