Nieuws - 5 september 2019

‘Accepteer de valsspelers’

tekst:
Gastredacteur

Promovendus Thijs Fijen was naast zijn onderzoek veel tijd kwijt aan administratieve rompslomp, bedoeld om fraude te voorkomen. Nogal nutteloos, vindt hij. Vandaar zijn stelling:

Promovendi moeten bij hun proefschrift een handjevol stellingen voegen. In deze rubriek leggen ze uit hoe ze tot hun prikkelende stelling zijn gekomen. Deze keer Thijs Fijen, die op 28 augustus promoveerde op zijn onderzoek naar het nut van wilde insecten in de landbouw.

Stelling: 'We should accept that there will always be some cheaters, instead of making everyone accountable for everything they do to prevent cheating'.

‘Bij publiceren komt veel kijken: je moet alle data en de statische code die je hebt gebruikt aanleveren, je moet allerlei verklaringen afleggen. Dit is bedoeld voor openheid, maar ook ter voorkoming van fraude. In praktijk is controle echter afwezig en het aantal downloads van deze gegevens is op één hand te tellen. Data delen is prima, maar zou geen doel op zich moeten zijn. Er zijn altijd bedriegers, zoals mensen die data verzinnen, maar dat probleem ga je hiermee niet oplossen.

Ik denk dat je er op mag vertrouwen dat het gros van de mensen het goede doet

Ik zie dit overal. Denk aan mestfraude. Dat is een probleem, maar het is een heel kleine club die het doet. Vervolgens moeten boeren aan allerlei extra regels voldoen, waardoor ze nog meer worden belast met ingewikkelde administratie. Terwijl de ruime meerderheid het daarvoor al goed deed. Een ander voorbeeld zijn declaraties. Als ik iets snel nodig heb, schiet ik het voor. Vervolgens moet ik een bonnetje hebben – logisch –, maar ik moet ook alles voorzien van een paraaf zodat het niet twee keer kan worden gedeclareerd. Dat kost extra tijd voor mij en voor de financiële afdeling. Allemaal vanwege het feit dat een enkeling zich wellicht niet aan de regels houdt. Ik denk dat je er op mag vertrouwen dat het gros van de mensen het goede doet. Dat scheelt tijd en geld, die je bijvoorbeeld weer kunt steken in onderzoek.’