Nieuws - 15 mei 2007

Academische dating in Peking

Twaalf Wageningse hoogleraren bezoeken op 14 en 15 mei hun vakgenoten van de China Agricultural University (CAU) in Peking om kennis te maken. Het is de eerste keer dat een dergelijk ‘afspraakje’ tussen hoogleraren wordt georganiseerd.

Doel van deze academische dating is dat de Wageningse hoogleraren in Peking hun Chinese collega’s ontmoeten om samen toekomstig PhD-onderzoek te bedenken. Ook kunnen de hoogleraren dan alvast samen een voorselectie maken van de Chinese kandidaten die het promotieonderzoek zouden kunnen gaan uitvoeren.
Ir. Jan Fongers, die bij Wageningen International de contacten tussen China en Wageningen UR onderhoudt, vertelt dat er wel wat voorbereiding voor nodig was om te zorgen dat de hoogleraren in Peking de goede gesprekspartner voor zich hebben. De wetenschappelijke disciplines zijn in China namelijk iets anders verdeeld dan in Nederland. Fongers stuurde daarom publicatielijsten van de hoogleraren naar Peking, waarna de Chinezen de hoogleraren uitkozen die het best bij hun Wageningse collega’s pasten.
De CAU is de grootste landbouwuniversiteit in China. Rector Martin Kropff leidt de delegatie van hoogleraren, en neemt ook de Wageningse burgemeester Geert van Rumund mee.