Wetenschap - 11 januari 2010

Zwijnerij

2010 is het jaar van het wilde zwijn. Dat heeft niks met de Chinese kalender te maken. De Zoogdiervereniging heeft het zo bepaald. De club wil dat het wilde zwijn op meer plekken in ons land mag voorkomen. Bij een redactielid is dat al gelukt. Bij hem thuis liggen er twee in de diepvries.

Geiterij
Vanaf vandaag in de bioscoop: The Men Who Stare at Goats. Volwassen mannen die geiten doodstaren. Maar toch heeft het niks met Q-koorts te maken. De film gaat over een geheim onderdeel van het Amerikaanse leger dat paranormale middelen inzet als wapen. Rare jongens die Amerikanen. Maar met hun timing zit het wel goed.
Stinkscheet
Je laat een stinkscheet in een leeg jampotje en sluit het potje meteen af met het deksel. Ruik je hem nog wanneer je een half uur later het deksel erafschroeft? Die vraag beantwoordde onze eigen Gosse Schraa, Universitair Docent microbiologie, bij de Nationale Wetenschapsquiz Junior. Het antwoord is 'ja'. Schraa legde met smaak uit dat je van uien, kool en broccoli zwavelige stinkscheten laat. Van bruine bonen krijg je juist knalscheten.
Depri
Mensen met een depressie kunnen best positieve emoties ervaren, maar houden dat niet lang vol. Dat meldt Noorderlog. Het lijkt er op dat het vermogen om positieve emoties te laten voortduren - of zelfs te intensiveren - van belang is voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Voornemen voor 2010: werken aan je positieve-emotie-conditie.
Slechte moeder, geweldig nageslacht
De Gouais Blanc is een vreselijke druif. In het verleden zijn zelfs pogingen gedaan om de soort uit de Franse wijngaarden te verbannen. Maar volgens  onderzoek in Biology Letters stammen de geweldige druiven Chardonnay en Aligoté van de Gouais Blanc af. Sterker nog, genetisch lijken de kinderen sterk op hun moeder.  Wat dit zegt over je eigen partnerkeuze laten we hier in het midden.
Duurzaam water
Het consumentenprogramma Kassa is een actie gestart voor gratis kraanwater in de horeca. Het zou beter zijn voor het milieu en goedkoper voor de klant. De flessen 'bron'water zouden nodeloos duur zijn en het vervoer ervan milieubelastend.  'De Nederlandse horeca is zich hier wellicht niet van bewust', zegt Felix Meurders naïef. Wil je je favoriete restaurant opgeven? gratiskraanwater@vara.nl