Student

Zwevend experimenten doen

Gewichtloos de wetenschap bedrijven? Dat kan! De Europese ruimtevaartorganisatie ESA nodigt Wageningse studenten en -PhD’ers uitdrukkelijk uit om met vernieuwende ideeën te komen.
Roelof Kleis

Fly your thesis, heet het programma en daar is volgens onderzoeker Sander van Delden van de leerstoelgroep Tuinbouw & Productfysiologie geen woord van gelogen. Uitverkoren studententeams mogen volgend jaar daadwerkelijk de lucht in om hun eigen experiment te doen. Niet in de ruimte, maar het scheelt niet veel. De proeven worden uitgevoerd aan boordvan een Airbus A310 Zero-G vliegtuig, die zogeheten parabolische vluchten uitvoert. In het middelste deel van de parabool ben je dan gewichtloos.

Space Shuttle

Hoe dat is, werd gisteravond duidelijk in Impulse. Astronaut Kevin Ford vertelde daar over zijn belevenissen in de ruimte. Ford, piloot van origine, maakte onder meer ‘vlieguren’ met de Space Shuttle en het International Space Station. Ford was op uitnodiging van Van Delden om het Europese project TimeScale toe te lichten en studenten warm te maken voor ruimtevaart en onderzoek in de ruimte.

Studenten hebben zeer creatieve ideeen, misschien komen er hele leuke projecten uit voort

Sander van Delden, onderzoeker Tuinbouw & Productfysiologie

Van Delden is betrokken bij TimeScale, een Europees project dat onderzoek doet naar de mogelijkheden om gewassen te laten groeien in de ruimte. Hij houdt zich bezig met de invloed van gewichtloosheid op de opname van water en nutriënten door planten. TimeScale wil graag studenten bij het ruimtevaartonderzoek betrekken. Van Delden: ‘Studenten hebben zeercreatieve ideeën, misschien komen er hele leuke projecten uit voort.’

Zero-G.jpgFly your thesis

, een bestaand ESA-initiatief, biedt die mogelijkheid om experimenten daadwerkelijk in gewichtloosheid uit te voeren. Ieder jaar is er ruimte voor vier teams van 4-6 studenten en/of PhD’ers, die na een grondige selectie hun idee uit mogen voeren. Mits het uiteraard past binnen de strenge veiligheidseisen van de ESA. En de proeven niet al te lang duren. Per vlucht wordt 30 keer een periode van 20 seconden gewichtloosheid gecreëerd. De studenten mogen aan drie vluchten deelnemen.

Biertje

‘Je moet behoorlijk innovatief zijn om snelle proefjes goed te doen’, zegt Van Delden. ‘Het zou ontzettend gaaf zijn als Wageningse studenten daaraan mee zouden doen. En dat kan. We hebben genoeg creativiteit in huis.’ Van Delden daagt studenten derhalve uit om met ideeën te komen. ‘En we vragen in eerste instantie alleen maar om een ruwe outline. Iets dat je bij een biertje bedenkt en op de achterkant van een viltje past.’

De uitverkoren ideeën worden vervolgens samen met de onderzoekers van TimeScale uitgewerkt en tot wasdom gebracht. Van Delden ziet het al helemaal voor zich: in het jaar van het eeuwfeest gaan Wageningse studenten de ‘ruimte’ in.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.