Student - 8 maart 2007

Zwemmen in de Noordelijke IJszee

Jim de Fouw, masterstudent Biologie aan Wageningen Universiteit, doet onderzoek naar ganzen in Siberië. Het begon met een stage in 2005. Nu werkt hij naast zijn studie verder aan het onderzoek van Alterra.

488_nieuws.jpg
‘Ik onderzoek het verband tussen het aantal eieren en het gewicht van rotganzen. Gedurende de drie maanden dat het in Siberië ijsvrij is, vliegen deze ganzen naar de kust, leggen daar hun eieren en brengen hun kuikens groot. Het idee is dat de dieren een afweging maken over het aantal eieren dat ze leggen. Hoe meer eieren een gans legt, hoe groter de broedkans is. Maar het warm houden van al deze eieren kost ook energie. Als een gans vier eieren legt in plaats van zes zou het vrouwtje theoretisch minder vaak haar nest hoeven te verlaten om te eten. Dit is belangrijk omdat elke keer als ze het nest verlaat er een kans is dat de eieren worden opgegeten door meeuwen.
Tijdens mijn stage observeerde ik vanuit een hutje de vogels. Ook moest ik de ganzen wegen. Daarvoor ving ik ze terwijl ze op hun nest zaten. Met een medeonderzoeker sleepte ik een net van twintig meter breed over de nesten en ving zo de dieren.
Met behulp van de data die ik in het veld heb verzameld, heb ik de basis gelegd voor een rekenmodel. Maar duidelijke verbanden heb ik nog niet gevonden. Er zitten ook nog veel beperkingen aan het model. Volgend jaar willen we met het onderzoeksteam weer terug om aanvullende data te verzamelen.
Ik vind het fantastisch om in Siberië te zijn. Het is een grote weidse vlakte en verder niets. Er is geen tv, geen radio, alleen maar natuur, vogels en stilte. We woonden in barakken met houtkacheltjes. Omdat er geen bomen groeien, gebruikten we het hout dat aanspoelt vanuit Rusland.
Elke zaterdag hadden we banjadag. Dan werd de kachel van de sauna opgestookt en gingen we om de beurt erin. Daarna namen we natuurlijk een duik in de zee. Eenmaal in het water vroeg ik me altijd even af waar ik aan was begonnen, maar al snel gaat je lichaam als een gek opwarmen en gloeien.
Ik hou er van om mijn grenzen op te zoeken. Het kan er soms koud zijn met regen en harde wind, maar dat doet er niet toe. Het landschap en de rust zijn de ontberingen echt waard. Het is zeker niet de laatste keer dat ik er ben geweest.’