Organisatie - 1 januari 1970

Zware selectie voor gratis vliegticket

Olifantenraces in Sri Lanka en studentenfeestjes in Kenia. Het zijn kreten waarmee studentenorganisatie Aiesec twintig bachelorstudenten oppept tijdens de ambassadeursselectie op woensdagavond 11 januari. Maar de wervende presentatie met achtergrondbeat is eigenlijk niet meer nodig. De aanwezige studenten zijn al lekker gemaakt met een gratis vliegticket naar een ver land.

Ieder jaar selecteert Aiesec twintig studenten die Nederland mogen vertegenwoordigen in landen waar de studentenorganisatie actief is. Hoewel de promotie van het ambassadeursschap begint met aantrekkelijke leuzen, is het de bedoeling dat de geselecteerde studenten serieus als ambassadeur aan de slag gaan. Bedrijven bezoeken, stages regelen en samenwerken met lokale studenten zijn belangrijke activiteiten.
‘Leuk en leerzaam’, zegt Marjanneke Vijg, een van de twintig studenten die vandaag door de Wageningse selectie proberen te komen. Met haar studie Internationale Ontwikkelingsstudies duurt het nog even duren voor ze op stage kan. Zij wil liever nu al vertrekken. ‘Ik wil weg en anderen landen zien.’
Maar zij is niet de enige. Ruim vierhonderd Nederlandse studenten uit negen studentensteden zullen zich de komende maanden moeten bewijzen als de allerbeste diplomaten. De Wageningse studenten mogen deze avond als eerste laten zien wat ze in huis hebben.
In groepjes discussiëren ze over onderwerpen als een rookverbod in de horeca. Een compromis is snel gevonden: afzuigers. Oververhitte patstellingen blijven uit. En zelfs een echte wereldverbeteraar heeft bij een volgende stelling weinig weerwoord tegenover de biotechnologen die tien muizen minder belangrijker vinden dan een mensenleven. De Wageningse studenten lijken iets té diplomatiek.
Gelukkig is er nog een studente in paarse broek en regenboogjas die de uitgemolken stellingen anders bekijkt. ‘Wij denken nu vanuit Nederland maar andere landen hebben andere prioriteiten.’ De selecteurs werpen betekenisvolle blikken naar elkaar. Inlevingsvermogen, flexibiliteit. Hebben we beet?
Ook biologiestudent Rien van Wijk is achteraf goed te spreken over het regenboogmeisje. ‘Zij gaf tegengas.’ Van Wijk ziet het ambassadeurschap als een uitgelezen kans voor een buitenlandreis buiten de studie om. ‘Het is een goede oriëntatie voor mijn studie. Ik wil graag iets doen met ontwikkelingslanden. Hiermee kan ik ervaring opdoen met andere culturen.’
Met rood aangelopen wangen verzamelen de studenten zich weer in de collegezaal. Maar op de uitslag moeten de aanstormende ambassadeurs nog even wachten. Pas nadat de overige acht studentensteden hun lokale ronde hebben gehouden, krijgen ze te horen of ze door mogen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de volgende selectieronde. En als die horde genomen is, is er nog een finale. Pas dan is duidelijk of een Wageningse studentambassadeur deze zomer de olifanten in Sri Lanka zal beklimmen. / LH