Nieuws - 22 november 2011

Zwak vlees

Idealisme krijgt een verjongingskuur. Zelf de verantwoordelijkheid nemen is het nieuwe 'boe' roepen.

Blogger_YK.jpg
Gisteren om 12:00 is Strawberryearth.com gelanceerd. Waarbij? Aardbei. Het is zoals Groupon, het platform dat bedrijven blootstelling biedt en consumenten bodemprijzen, maar dan gericht op duurzame en creatieve producten. Twee Amsterdamse ondernemers willen aantonen dat duurzaam hip is.
Ik vind dit prachtig, want het illustreert een vorm van idealisme waar ik sterk in geloof. De initiatiefneemsters zijn idealisten: ze willen een duurzame leefstijl stimuleren. In plaats van slechts het goede voorbeeld geven en erover lullen, faciliteren ze deze duurzame leefstijl voor een hele grote groep consumenten. Dat hun dienst waarde toevoegt garandeert dat het onafhankelijk voort kan bestaan. Althans, als het een succes is.
Deze idealisten zeggen: 'door mijn talenten in te zetten kan ik de wereld op een duurzame manier veranderen.' Dat vind ik veel beter dan: 'de wereld moet anders worden ingericht en het is de schuld van de overheid dat er niets gebeurd en als je niet doet wat ik zeg houd ik mijn adem in,' of 'Movie-W moet blijven (kijk, heel veel handtekeningen en reacties op de Resource-site) en de universiteit moet daarvoor betalen anders gaan we spandoeken maken.'
Ze maken zich boos tot iemand anders het vuile werk opknapt, in plaats van hun verantwoordelijkheden te nemen en er zelf iets moois van te maken. Ook geld verdienen vinden ze een vies woord. Er wordt vergeten dat als je iets te besteden hebt een hoop dingen veel makkelijker gaan. Ook is geld verdienen aan iemand alleen mogelijk als je waarde toevoegt aan de kwaliteit van leven van diegene, dus daar wordt helemaal niemand slechter van.
Demonstreren is verontwaardigd de relevante machthebber verzoeken om jouw standpunten door te drukken met geld en regelgeving. Dat getuigt van bijzonder weinig vertrouwen in de mens, vind ik, want het neemt aan dat idealen pas worden gehaald als de overheid ze oplegt aan het zwakke vlees van de bevolking. Soms is dat ook zo, maar heel veel kun je wel aan de mensen zelf overlaten.
Want een geïnspireerd mens weet de middelen te vinden om zelf het verschil te maken. Daar is geen hulp van hoger hand bij nodig.