Nieuws - 24 april 2020

Zwaan evenaart persoonlijk record

tekst:
Roelof Kleis

In de vijver bij Forum broedt als vanouds weer een zwanenpaar. Het stel heeft er zin in: het nest telt liefst acht eieren.

Hekken om het nest houden passanten op afstand. © Roelof Kleis

Je moet geluk hebben om een glimp van het broedsel op te vangen. Een broedende zwaan neemt niet zo vaak pauze. Donderdag in lunchtijd was het zover. Moeder zwaan strekte even de benen. En dat was genoeg voor een aantal passanten om een blik in het nest te werpen. Daar liggen acht grijzige joekels van eieren in. Is dat niet wat veel? Een record misschien?

Persoonlijk record
Nee. Hooguit een evenaring van het persoonlijk record. Ook vorig jaar produceerde het stel een broedsel van acht eieren. En die kwamen ook nog eens allemaal uit. Maar acht is wel aan de hoge kant, leert een zoektocht op het internet. De Vogelbescherming dicht een zwanennest 5-7 eieren toe. Wikipedia heeft het over een gemiddelde van zes. De site levendehave.nl komt op 4-7 eieren.

zwanen broeden.2.jpg

‘Acht eieren is bovengemiddeld’, laat Jeroen Nienhuis van vogelorganisatie Sovon weten. Nienhuis is lid van de Knobbelzwanen Werkgroep Nederland en weet dus waar hij het over heeft. ‘Gemiddeld leggen zwanen 5-6 eieren. Maar 8 komt toch nog redelijk vaak voor. Ik schat in zo’n tien procent van de nesten. Maar voor een record moet je toch met dubbele cijfers komen.’

Triest
Hoe hoog het record precies is weet Nienhuis ook niet. ‘Maar ik denk iets van 14 of 15 eieren.’ Te veel dus voor de Forumvijver. Zo groot is dat water nou ook weer niet. De zwanenproductie in de Forumvijver heeft overigens een triest track-record wat dit betreft. In de loop der jaren ging er regelmatig iets mis. Met als dieptepunt vorig jaar, toen de hele oogst van acht jonkies vermoedelijk werd opgevroten door een grote snoek.

Dat leidde tot discussie of die snoek niet uit de vijver gevist kon worden. Dat kan wel, maar het gebeurt niet, laat ecoloog Wieger Wamelink desgevraagd weten. Ecologisch gezien is het ongewenst om de snoek als toppredator uit het vijversysteem te halen. 'Zwanen moeten gewoon leren om hun jongen te beschermen. Dit zijn waarschijnlijk nog jonge zwanen. Het is een leerproces.'