Nieuws - 26 november 2010

Zuipen die bakken!

'Wat zit je nou te staren naar je glas / Ik geef het je niet voor niets! / Zuipen, zuipen kreng!/ Zuipen die bakken. / Zuipen die bakken.' Vier jaar geleden was dit nummer, van 'De Student van Tegenwoordig', heilig met de grote H.

Bij_de_buren_YK.jpg
De song was overduidelijk een persiflage op dat andere heilige nummer van vijf jaar geleden van DJVT - maar een parodie op het studentenleven was het zeer zeker niet. Zuipen it was en zuipen it still is. En daar valt ook nog een centje aan te verdienen, zo hoorde we uit Nijmegen.
Studenten die niet vies zijn van een slokje bier, kunnen meedoen aan een onderzoek waarbij ze 6 maanden lang, elke week, een enquête moeten invullen. Aan het eind van de rit, als de onderzoekers een mooi beeld hebben van al je perverse alcoholgewoonten, vang je 100 euro. Uiteraard is niet iedereen geschikt voor het onderzoek. Wie zo nu en dan een bescheiden glaasje rode wijn bij een herhaling van Popstars neemt, is duidelijk ongeschikt. De hardcore-zuipers, die moeten ze hebben. Wil je weten of je geschikt bent? Vul dan hier de 'screeningsvragenlijst' in.
Als er één groep zonder screening kan worden toegelaten tot het onderzoek, is het de Beaujolaiscommissie van dispuut Meteoor in Eindhoven wel. Het dispuut, onderdeel van het Eindhovens Studenten Corps, organiseert als sinds jaar en dag een Beaujolaisborrel. Dit jaar is het thema 'Oh Oh Beaujo!'. En denk hier vooral niet te licht over, wat dit is serieuze snit: de flessen Beaujolais worden zelfs uit de AH's van de randdorpen Veldhoven en Waalre gehaald. Elke bezoeker drinkt 'zo'n twee tot drie flessen wijn in zijn eentje leeg, waardoor er een gezellige lallerige stemming ontstaat'. De voorzitter van de commissie, Mart Wetzels: 'Het is elk jaar weer een mooie avond, met zo'n unieke sfeer, dat is bijna niet uit te leggen.' Totale verlamming, je begrijpt het.
De verlamming van een Amsterdamse studente - daarentegen - bleek niet helemaal totaal. Studente bewegingswetenschappen en paralympisch topsporter Monique van der Horst (VU) zat al dertien jaar in een rolstoel en liep twee jaar geleden ook nog eens een incomplete dwarslaesie op. Toen ze in maart in haar rolstoel werd aangereden door een wielrenner kreeg ze spasmen in haar benen - en na revalidatie kan ze alweer enkele passen zetten. Haar carrière als paralympisch sporter kan ze nu wel opzeggen. Een nieuwe ambitie heeft ze nu wel: een marathon lopen.
Met zo'n medisch en sportief wonder als Monique op de universiteit, zou je denken dat de VU een excellent sportbeleid heeft. Ik zou het natuurlijk niet noemen als het wel zo was; nee, het is ronduit beroerd. Bestuursvoorzitter René Smit vroeg zich in het VU-blad Ad Valvas af waarom de universiteit eigenlijk een sportcentrum nodig heeft. 'Nu gaat er een paar miljoen naar sport, cultuur en andere voorzieningen die niet tot de kerntaken van de universiteit horen.'
Ad Valvas-redacteur Peter Breedveld is het pertinent oneens met Smit en klom in de pen. Een sportcentrum is van cruciaal belang voor de Zuidas-uni. Stel, je wilt als internationaal topstudent de beste plek uitkiezen. Dan kun je, als je dan toch naar Amsterdam gaat, ook voor de UvA kiezen, of, als je aangetrokken voelt door het woordje ' vrije', ook naar de Freie Universität in Berlijn. Mét sportcentrum heeft de VU niet van de Amsterdamse of Berlijnse academies te vrezen.  Bovendien, en dit argument is wat saaier: sporten is gezond en zorgt voor minder ziekte-uitval van personeel.
Goed, als bèta kun je toch beter naar de UvA, als je dan toch naar Amsterdam gaat. Deze week opende de koningin daar namelijk het nieuwe faculteitsgebouw voor de UvA-bèta's. En even was het nog schrikken. Een verdachte persoon - in grijze regenjas, zulke dingen verzin je nooit - werd aangehouden. 'De man zou naar de aanwezigheid van de vorstin hebben gevraagd en zou zich vaker hebben vertoond bij oraties van de UvA.' Misschien was het VU-voorzitter René Smit, die de kunst kwam afkijken?
Ook in Leiden liep deze week een prominent rond: Peter van Straten. De striptekenaar krijgt een eredoctoraat van de Universiteit Leiden 'vanwege de uiterst scherpzinnige wijze waarop hij mensen en maatschappelijke verschijnselen observeert en analyseert, en gedrags- en denkprocessen blootlegt'. In niet-academische taal heet dat: hij tekent veel blote wijven, tieten en mistroostige alcoholverslaafden. Misschien past ie daarom wel zo goed in het academisch leven.
De Student van Tegenwoordig zong het immers al: 'Vrijdagochtend en college... /Daar doe ik niet aan mee!/Want dan lig ik nog te slapen op de bril van de WC'.