Wetenschap - 21 februari 2008

Zuid-Afrikanen krijgen geen bloedarmoede door thee

Zuid-Afrikanen kunnen rustig thee blijven drinken. Dat ontdekte een Wageningse afstudeerstudent tijdens haar verblijf aan de North-West University in Potchefstroom, Zuid-Afrika. Anders dan voedingswetenschappers afleidden uit labexperimenten, verlaagt thee de hoeveelheid ijzer in het bloed van Zuid-Afrikanen niet.
Ir. Pleunie Hogenkamp, tegenwoordig verbonden aan de afdeling Humane voeding, onderzocht het verband tussen de inname van zwarte thee en bloedarmoede onder de lokale bevolking in het noordwesten van Zuid-Afrika. ‘Op water na is thee wereldwijd de meest gedronken drank’, zegt Hogenkamp. ‘In een kop thee zit ongeveer twee gram aan polyfenolen, die in de maag een complex met ijzer vormen. Het lichaam kan dat ijzercomplex niet meer opnemen. Geef je mensen in een laboratorium thee bij een maaltijd, dan nemen ze twaalf procent minder ijzer op. In Zuid-Afrika drinken mensen vaak zwarte thee bij het eten. Daarom wilden we weten of de inname van thee de kans op bloedarmoede verhoogt.’
Dat was niet het geval, ontdekte Hogenkamp. Weliswaar had vijftien procent van de vrouwen te weinig ijzer in het bloed, maar bij de mannen en vrouwen die de meeste thee dronken was het ijzergehalte zelfs iets hoger dan normaal. ‘Misschien drinken Zuid-Afrikanen dan toch niet zo vaak thee bij de maaltijd’, denkt Hogenkamp hardop. ‘De gegevens die we tot onze beschikking hadden zeggen daar niets over. Die vertellen alleen hoeveel thee de mensen dronken, niet wanneer. Maar op basis van ons onderzoek kun je wel concluderen dat het niet nodig is om Zuid-Afrikanen het drinken van thee te ontraden.’
Hogenkamps publicatie verschijnt binnenkort in de British Journal of Nutrition.

Re:ageer