Nieuws - 24 januari 2002

Zorg

Zorg

"Ik hoor gelach," zei gezinssocioloog dr Kees de Hoog afgelopen zondag in HaHaZondag tegen Hanneke Groenteman, "maar het is een serieus probleem." Oudere alleenstaande mannen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, leveren volgens De Hoog meer problemen op dan junks, daklozen en jongeren.

Het komt veel voor dat alleenstaande mannen tot na hun vijftigste worden verzorgd door hun moeder. Die mannen hebben de grootste problemen om zich te verzorgen als hun moeder overlijdt. Om te zorgen dat de huidige jeugd dit probleem niet krijgt, pleit De Hoog voor handhaving van het vak Verzorging op de middelbare school. Dat dreigt nu door staatssecretaris van onderwijs Karin Adelmund te worden geschrapt.

De oudere alleenstaanden die zich niet kunnen verzorgen moeten terecht kunnen in woonclusters verzorgd wonen, met op een centrale plaats de keuken, de wasserij en andere gemeenschappelijke zorgfuncties. Over de kritiek dat verzorgd wonen gettovorming in de hand werkt, is De Hoog laconiek. "Aerdenhout en Wageningen Hoog kun je ook getto's noemen." | M.W.