Nieuws - 8 september 2015

Zonnepanelen op tweede sporthal

tekst:
Koen Guiking

Er komen meer dan 400 zonnepanelen op het dak van de sporthal in aanbouw. Die wekken straks tot 100.000 kWh per jaar op; voldoende om de tweede sporthal volledig van elektriciteit te voorzien.

Energiecoördinator Michiel van der Wal haalde vorig jaar november een subsidie binnen via de SDE+-regeling waardoor de aanschafwaarde van de zonnepanelen binnen acht jaar wordt terugverdiend. De overheid vult de prijs per opgewekte kWh aan tot 13 cent. En dat 15 jaar lang, tot een maximum van 100.000 kWh per jaar. Momenteel koopt Wageningen UR stroom in tegen ongeveer 4,5 cent per kWh, dus is de subsidie 8,5 cent, legt Van der Wal uit.

‘Hoe later in het jaar je de SDE+-subsidie aanvraagt, hoe hoger het bedrag dat je per opgewekte kWh krijgt. Maar het risico met lang wachten is dat de pot dan leeg is’, verklaart Van der Wal de goede deal. Toch duurde het nog tot juni 2015 voordat de raad van bestuur toestemming gaf de panelen aan te schaffen. Reden daarvoor was dat lang niet duidelijk was of die tweede sporthal er überhaupt zou komen.

In maart gaf de raad van bestuur goedkeuring voor de bouw van de hal en het terrein er omheen, waarvoor €5,4 miljoen begroot was. ‘Dankzij de aanbesteding zijn we ruim binnen die begroting gebleven’, vertelt Henri ten Klooster, hoofd Sports Centre de Bongerd. Daarna was het nog even afwachten of voor de zonnepanelen ook daadwerkelijk goedkeuring zou komen van de raad. ‘Maar in het ontwerp van de sporthal hebben we er altijd rekening mee gehouden dat er zonnepanelen op kunnen. Als het nu niet gelukt was, dan kon het op een later moment’, aldus Ten Klooster. ‘Ik wilde al jaren panelen op de huidige sporthal, maar dat dak is niet sterk genoeg.’ De tweede sporthal wordt waarschijnlijk in februari 2016 in gebruik genomen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Andersom was het niet mogelijk geweest de goedgekeurde subsidie te gebruiken voor panelen op een ander gebouw, zou de tweede sporthal niet gebouwd worden. ‘De subsidie is locatiegebonden’, zegt Van der Wal. Maar hij geeft wel aan dat hij ‘ook bezig is met andere daken van Wageningen UR'. Voor dit jaar is het nationale SDE-potje echter al leeg, ‘omdat hele grote windmolenprojecten subsidies hebben ingediend.’ Volgend jaar probeert Van der Wal het daarom opnieuw. Intussen rekent hij door welke daken het zonnigste rendement geven, op de campus en daarbuiten.

Lees ook