Student - 10 juli 2008

Zonneboot van VHL wint Fair Play Cup

Al tijdens de proloog van de Frisian Solar Challenge viste VHL-bemanningslid Tjamme Tilstra een deelnemer van een andere hogeschool uit het water die klem zat onder een zonnepaneel van zijn omgeslagen vaartuig. De reddingsactie leverde het team van de Sinnefretter zaterdag 28 juni in Leeuwarden de sportiviteitprijs op na de laatste etappe van het Elfstedentraject.

nieuws_2392.jpg
In de eindrangschikking behaalde het team van Van Hall Larenstein Leeuwarden de zesde plaats in de B-klasse, de categorie voor low budget tweemansboten met in totaal achttien deelnemende teams. ‘Een machtig resultaat’, zegt teamcaptain Theike Roelofs tevreden. ‘Onze doelstellingen - de race uitvaren en onze deelname klimaatsneutraal volbrengen - hebben we ruimschoots gehaald.’
Om telkens binnen de tijdslimiet de etappes tussen de Friese steden af te leggen, volgde de ploeg een behoudende tactiek om voldoende energie over te houden, vertelt stuurman Tjamme Tilstra. ‘De hightechboten uit de A- en C-klasse waren alleen maar gefocust op snelheid, wij voeren onze eigen koers en hebben er ook een vakantietochtje van gemaakt.’ Tot zijn verbazing finishte de wat logge Sinnefretter op het zonloze traject Bartlehiem- Dokkum dankzij de zuinige strategie zelfs als eerste.
Tijdens de proloog van de Solar Challenge op zondag 22 juni blies de harde wind enkele zonneboten ondersteboven. Op de terugweg naar de camping aan de andere kant van Leeuwarden zagen Tjamme en zijn medebemanningslid Jan Harmen dat de Phoenix van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden op de kop tegen de hoge walkant lag aan te beuken. ‘De bemanning van de boot van de TU Delft lag op een afstandje toe te kijken. Die had Rescue gebeld, maar deed verder niets’, vertelt Tjamme.
Het VHL-team manoeuvreerde de Sinnefretter vlug langszij en terwijl Jan Harmen de Phoenix van de wal afhield om verdere schade te voorkomen, wist Tjamme de ongelukkige stuurman op de wal te trekken. ‘Die jongen was helemaal overstuur. Hij zat onder een zonnepaneel geklemd en kon amper zijn hoofd boven water houden. Gelukkig had hij een zwemvest aan, anders had hij het niet overleefd.’