Nieuws - 14 februari 2008

Zonder vrijwilligers geen Veluweloop

De Veluweloop dreigt dit jaar niet door te gaan. Om de estafetteloop over de Veluwe in september te kunnen organiseren zijn nog zeker vijf mensen nodig voor het organiserende comité. Begin maart valt het besluit.

De Veluweloop is in 1980 ontstaan als alternatief voor de Nijmeegse Batavierenrace waar alleen studenten aan mee mogen doen, met steun van de sportstichting van de toenmalige Landbouwhogeschool. De lopers gaan vanuit Wageningen zoveel mogelijk over groene paden richting de Posbank en terug, terwijl teamgenoten meefietsen. Jaarlijks doen ongeveer honderd teams van twaalf personen mee.
Zes jaar geleden is de estafetteloop voor het eerst niet doorgegaan door gebrek aan vrijwilligers. Het zou jammer zijn als dat scenario zich dit jaar zou herhalen, zegt Ronald van den Dungen, die vorig jaar voorzitter was. ‘Het is toch een visitekaartje van Wageningen. Bij sommigen teams met oud-leden van Tarlétos en andere oud-studenten lopen nu de kinderen mee, die op de leeftijd komen dat ze gaan bedenken waar ze willen studeren. Verder komen er bedrijventeams en sportverenigingen van buiten Wageningen.’
De commissie werkt in de maanden voor de start onder meer aan de route, het eten en het feest na afloop, sponsoring, en het regelen van vrijwilligers voor de dag zelf. ‘Daar heb je toch wel mensen voor nodig die wat tijd over hebben, en bijvoorbeeld rustig een middag met de fiets de Veluwe op kunnen gaan’, zegt Van den Dungen.
De nieuwe commissie zal zich ook moeten buigen over een nieuwe route. De herstart bij IPC Groen Ruimte is niet meer mogelijk, dus daar zal een alternatief voor moeten worden gevonden. Studenten kunnen voor het werk voor de Veluweloopcommissie geen financiële compensatie van de universiteit krijgen (FOS). Die steun is enkele jaren geleden ingetrokken. / Yvonne de Hilster

Info: www.veluweloop.nl