Nieuws - 5 juli 2001

Zonder genetica verliest genomics variatie uit het oog

Zonder genetica verliest genomics variatie uit het oog

Door de aandacht die de genomics krijgt, dreigt de genetica in de versukkeling te raken. Dat is zonde, schrijven twee onderzoekers van Plant Research International in het blad Trends in Genetics. De tijd is rijp voor een fusie tussen genetica en genomics.

Genomics beschrijft hoe het DNA eruit ziet, en welke moleculen het laat aanmaken. De genetica is ook bezig met erfelijkheid, maar op een ander niveau. Genetica kijkt het overerven van eigenschappen. Beide disciplines hebben zich apart van elkaar ontwikkeld, maar met de huidige technologie - zoals de DNA-chips en de bioinformatica - kunnen de disciplines bij elkaar komen. "Hoog tijd", denkt dr. Ritsert Jansen van Plant Research International, die het stuk samen met dr. ir. Jan-Peter Nap schreef.

Jansen: "Het genomicsonderzoek gaat uit van enkele individuen. Toen Wageningen het genoom van de Arabidopsis in kaart bracht, gingen de onderzoekers uit van het DNA van vier verschillende organismen." Ander voorbeeld: Het menselijk DNA is voor de helft in kaart gebracht door Celera, een life science onderneming. Het DNA dat Celera daarvoor heeft gebruikt, komt waarschijnlijk van Craig Venter zelf, de eigenaar van Celera. "Door de nadruk op genomics, verliezen we de genetische variatie uit het oog", aldus Jansen.

Binnenkort willen Plant Research International en de groep van prof. dr. ir. Maarten Koornneef van het laboratorium voor Erfelijkheidsleer een project starten waarin genomics en genetica wel samenwerken. Daarin gaan onderzoekers op genomicsniveau kijken naar een groep planten, die genetisch sterk op elkaar lijken, maar toch ook van elkaar verschillen. | W.K.