Nieuws - 1 januari 1970

Zonde

Wageningen kan hoge ogen gooien op de internationale onderzoeksmarkt. Maar dan moet het groene kennisinstituut wel ophouden om stukken van zichzelf weg te knippen omdat die uit de mode zijn. Dat zegt ir Leo Klep, landbouwjournalist, lokaal historicus en - in een vorig leven - gevreesd Wb-columnist.

,,Technische kennis hebben ze in Oost Europa ook wel’’, zegt Klep. ,,Maar wat ze niet hebben is de Wageningse koppeling van onderzoek, voorlichting en onderwijs. Wageningen heeft integrale kennis, van fundamenteel chemisch onderzoek tot de technieken die je nodig hebt om twee miljoen Poolse boeren te bereiken.’’
Tenminste, dat had Wageningen. De sociologie, nodig om die voorlichtingspoot te laten functioneren, is gereduceerd, en delen klassieke landbouwkennis over onderwerpen als waterstromen en bemesting zijn verwaarloosd, aldus Klep.
En dan die reorganisaties. ,,Daar snijdt Wageningen zich mee in de vingers, hoor ik veel. Mensen zijn stomverbaasd als ze ineens een delegatie van die Wageningers voor zich krijgen, met mensen die onderdelen vertegenwoordigen waar ze nog nooit van gehoord hebben. Volstrekte verwarring. En als de Wageningers dan gaan uitleggen hoe de zaak nu in elkaar zit, wordt het er niet beter op.’’ | W.K.

Zie debat: Toekomstkansen Wageningse instituten liggen in Europa