Student - 15 december 2009

Zondag 13 december, met een kater strategie bepalen

tekst:
Gastredacteur

We komen de collegezaal van de Universiteit van Kopenhagen binnen waar zondag de strategische bijeenkomst van CAN (Climate Action Network) http://www.climatenetwork.org/ werd gehouden. De rij voor de koffie is lang en mensen zien er vermoeid uit.

icoon_co2.jpg
Anouk van Baalen, Msc Climate Studies, is Climate Campaigner van Friends of the Earth Netherlands.
De eerste week van onderhandelingen zit erop. En nog een tweede oorzaak: zaterdag vond het beruchte NGO-feest plaats. Ieder jaar vindt tijdens de onderhandelingen het NGO feest plaats, georganiseerd door CAN. Ook bij delegatieleden en media is dit een favoriete afleiding van de intensieve onderhandelingen. Op zaterdag na de grote mars richting het conferentiecentrum, was er eerst al een after-party van Friends of the Earth International http://foei.org/. Toen daar de muziek uitging en de bar dicht, sleepten we ons naar de Vega. Hier hebben we nog tot in de kleine (of zelfs best wel grote) uurtjes gedanst. Alle spieren in mijn rug zijn weer los, mijn schouders zitten weer op de goede plek en mijn hoofd is weer leeg. Okee, lichamelijk ben ik niet helemaal uitgerust, maar met een shotje koffie komt dat ook weer goed.
Verdwijnen
De strategie-bijeenkomst was erg nuttig om weer het overzicht te krijgen van de belangrijkste gebeurtenissen. Door vertegenwoordigers van verschillende groepen landen werd dit gedaan. In de onderhandelingen worden vaak standpunten naar voren gebracht in groepen http://unfccc.int/parties_and_observers/parties/negotiating_groups/items/2714.php, omdat het onmogelijk is om naar meer dan 190 verschillende meningen te luisteren. AOSIS, staat bijvoorbeeld voor Alliance of Small Islands States. Deze groep wil een reductie naar 350 ppm (deeltjes per miljoen) CO2 equivalent (nu zitten we al boven de 380 ppm!), en een temperatuurstijging van maximaal 1,5 graden Celsius. De achtergrond is duidelijk: deze eilanden verdwijnen onder de zeespiegel als er niet snel ambitieuze klimaatdoelstellingen komen.  Een ander voorbeeld is de UMBRELLA groep (vooral westerse niet-EU landen), deze groep is minder samenhangend en staat aan het andere spectrum: sterke landen, die graag hun stempel willen drukken op de onderhandelingen. Deze paraplu omvat alle landen die niet al in een andere groep vertegenwoordigd zijn.
Marathon
Aansluitend op het CAN overleg ging ik naar de bijeenkomst van FOEI. Milieudefensie, waar ik stage loop, maakt deel uit van beide netwerken. Hier werden ook de beleidsontwikkelingen besproken, maar daarnaast ook de acties die gepland stonden. Als NGO heb je verschillende manieren om het proces te beinvloeden. Naast het lobby-en kun je met acties ook media aandacht trekken om druk uit te oefenen op de onderhandelingen. Na al deze vergaderingen ben ik nog met een groepje lekker vegetarisch gaan eten in een restaurantje in de buurt van het hostel. Goed eten en slapen is essentieel om deze marathon vol te houden!